İçimizdeki İrlandalı

Bu aralar favorim, Digitürk'teki Tarih TV. Sayelerinde tarih konusuna olan ilgim iyice arttı. Ayrıca bilgi dağarcığım da genişledi. Malum, bizde "İçimizdeki İrlandalılar" diye bir terim türemiştir. Kökeni, bir milli...

Bu aralar favorim, Digitürk'teki Tarih TV. Sayelerinde tarih konusuna olan ilgim iyice arttı. Ayrıca bilgi dağarcığım da genişledi.
Malum, bizde "İçimizdeki İrlandalılar" diye bir terim türemiştir. Kökeni, bir milli maç galibiyetinden sonra Mustafa Denizli hocamız tarafından kendilerini medyada eleştirenler için yaptığı bir atıftır. Genellikle bizi arkadan hançerleyenler için kullanılır. Gelin şimdi bu deyimi tersten okumama neden olan Tarih TV'deki Hafıza Odası programından derlediğim notlara göz atalım:



1800'lü yıllarda İrlanda'da sadece patates yetişmektedir. Ancak 1845 yılında Amerika'dan ticaret gemileri vasıtasıyla gelen bir mantar türü tüm hasadı çürütür. Ülke büyük bir kıtlığa sürüklenir ve binlerce insan aç kalır. Durumdan haberdar olan Osmanlı Padişahı Abdülmecid 10 bin pound yardımda bulunmak ister ancak İngiliz elçisi, Kraliçe Victoria'nın kendi tebaasına 2 bin pound yardımda bulunduğunu hatırlatarak, yardım miktarının azaltılmasını ister.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Neredesiniz sahte Atatürkçüler? 23 Nisan 2024 | 219 Okunma Elin garibanı dururken... 21 Nisan 2024 | 152 Okunma Son nefesimize kadar Gazze! 20 Nisan 2024 | 51 Okunma Sapıklar çocuklarımıza göz dikti 19 Nisan 2024 | 248 Okunma Duygu’nun hayatı film olur 18 Nisan 2024 | 342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar