Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? 24 ilke

Türk-İş’e bağlı sendikaların genel kurulları birbiri ardı sıra yapılıyor. Konfederasyonun genel kurulu da bu yılsonunda toplanacak.  Türk-İş’in geçmiş genel kurullarında...

Türk-İş’e bağlı sendikaların genel kurulları birbiri ardı sıra yapılıyor. Konfederasyonun genel kurulu da bu yılsonunda toplanacak. 
Türk-İş’in geçmiş genel kurullarında Türk-İş’in ekonomik, toplumsal ve siyasal talepleri kapsamlı bir biçimde formüle edildi ve onaylandı. Genel Kurullar dışında da formüle edilen ve Türk-İş adına açıklanan talepler oldu. Nedense, bu talepler günümüzde pek hatırlanmıyor. Türk-İş’in bu yıl sonundaki genel kurulu öncesinde, Türk-İş tarihindeki önemli belgelerden bazı bölümleri hatırlatmanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Sendikalar yalnızca ücret pazarlığı yapan örgütler değildir. Özellikle ekonomik krizin derinleştiği ve sınıf mücadelesinin sertleştiği koşullarda, sendikaların, çalışma yaşamının tüm alanlarına odaklanmaları ve tüm emekçi sınıf ve tabakaların ve ülkemizin temel sorunlarıyla ilgilenmeleri, sendikaların itibarını ve gücünü artıracaktır.
 

TÜRK-İŞ’İN 24 İLKESİ

Türk-İş’in 7. Genel Kurulu 1968 yılında toplandı ve 21 Nisan 1968 günü oybirliğiyle 23 ilke kabul edildi. Türk-İş’in 1970 yılında toplanan 8. Genel Kurulu da bu listeye 24. maddeyi ekledi. Böylece, Türk-İş genel kurullarında onaylanmış temel talepler bildirgesi ortaya çıktı.
Bu metnin bazı bölümleri aşağıda sunulmaktadır:
"3. Anayasada öngörülen prensiplerin gerçekleşmesi için göstereceği çabaların yanı sıra, Anayasa dışı sosyal ve ekonomik bir düzen kurulması, devletin şeklinin değiştirilmesi, Atatürk devrimlerinin ve demokrasinin tahribi amacına yönelen her türlü akıma karşı bütün gücüyle mücadele etmek Türk-İş’in temel görevlerinin başında gelir.
 

TOPRAK REFORMU

"9. Topraksız, az topraklı veya dar gelirli köylünün yeterli toprağa ve verimli tarım işletmeciliğine kavuşmasını sağlayıcı, toprak dağılımında dengesizlik ve adaletsizliği önleyici, aynı zamanda tarımsal verimliliği arttırıcı bir toprak ve tarım reformu yapılmasını ve bu reformun hızlı sanayileşme ve işsizliği azaltma yönünden taşıdığı önemi gözönünde tutarak, bir an önce gerçekleştirilmesi için siyasi partiler üzerinde bütün etkisini kullanmayı Türk-İş başlıca görev sayar. 
"10. Orman köylüsünü insan onuruna yaraşır bir yaşama seviyesine ulaştırabilmek üzere Devlet desteğinin sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak Türk-İş’in görevleri arasındadır.
 

ADİL VERGİ DÜZENİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar