İşçilerin birliği işte böyle sağlanır

Ekonomik kriz derinleştikçe işçi eylemleri yaygınlaşıyor. Her insanın farklı kimlikleri, farklı aidiyetleri vardır. Bu kimliklerden belki de en son edinilen, sınıf kimliğidir. Bu kimliklerin hangisinin ön plana...

Ekonomik kriz derinleştikçe işçi eylemleri yaygınlaşıyor.

Her insanın farklı kimlikleri, farklı aidiyetleri vardır. Bu kimliklerden belki de en son edinilen, sınıf kimliğidir.

Bu kimliklerin hangisinin ön plana geçeceğini koşullar belirler.

Genellikle zannedilir ki, bir işçi bir kez sınıf bilincini ve kimliğini edindi ve ön plana çıkardı mı, tüm yaşamı boyunca o kimlik belirleyici olacaktır.

Böyle bir durum söz konusu değil. Hayat zorladığında ve başka çare bırakmadığında sınıf kimliği ön plana çıkar. Hayat zorlamadığında, diğer kimlikler yeniden öne geçer. İnsanların tek kimliğinin olduğu, sınıf bilinci bir kez edinildi mi kişinin yaşamına daima bu kimliğin damgasını vuracağı biçimindeki anlayış son derece sığ ve ilkeldir. Ancak insanın ve hayatın karmaşıklığını kavrayamayanlar böyle düşünür.

Ekonomik krizin derinleşmesi ve etkilerinin işçiler arasında giderek hissedilmesiyle birlikte yeniden sınıf kimliği öne çıkmaya ve insanları birleştirmeye başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar