Seni ve fikirlerini sevmiyorum o hâlde tutuklanabilirsin

Troçkizm, ana akım sosyalist damar içinde hep marjinal bir akım olarak kalmıştır. İngiliz kuramcı Tony Cliff öncülüğünde bir grup 1950’lerde SSCB’yi ‘devlet kapitalizmi” olarak nitelendirip o marjinal...

Troçkizm, ana akım sosyalist damar içinde hep marjinal bir akım olarak kalmıştır. İngiliz kuramcı Tony Cliff öncülüğünde bir grup 1950’lerde SSCB’yi ‘devlet kapitalizmi” olarak nitelendirip o marjinal Troçkist gelenekten de koparak İngiltere’deki Sosyalist İşçi Partisi öncülüğünde Uluslararası Sosyalizm Akımı’nı kurar. Türkiye’de bu akımı yine sosyalist hareket içinde küçük bir grup olan Devrimci Sosyalist İşçi Partisi temsil eder. Sonra bir grup oradan da kopup Anti-kapitalist adıyla örgütlenir. Sonra bu grup önce Yeşiller Partisi’ne daha sonra onlarla birlikte kurucuları arasında oldukları HDP’ye katıldılar.

İşte Chris Stephenson Türkiye’deki bu küçük, butik Troçkist hareketin fikir babalarından biriydi. Onu Cem Uzun mahlasıyla yazdığı Kemalizm Sol Değil adlı yayınlandığında Türkiye’de kimsenin yazmaya cesaret edemediği kitabından ya da Irak İşgali sırasında İngiltere ve ABD’nin işgaline karşı yapılan eylemlerden, görev yaptığı Bilgi Üniversiteliler ise başörtüsü yasağına karşı öğrencilerin yanında duruşundan tanıyanlar çıkabilir.

Aslında bir matematikçi olan Chris Stephenson, 25 yıl önce geldiği Türkiye’de Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü kurmuş ve bu bölümü 17 yıldır yönetmekteydi.

15 Mart 2016 günü üç akademisyenin yayınlanan bildiri yüzünden gözaltına alınmasını protesto için gittiği Çağlayan Adliyesi önünde gözaltına alındı. İlk haberlere göre “PKK”, “Newroz” ya da “HDP” bildirisi dağıttığı için. Sonra bildiri dağıtmadığı, X-rayden geçerken çantasından HDP broşürü çıktığı için gözaltına alındığı ortaya çıktı. Böyle bir eylemde, bir İngiliz’in çantasından birkaç tane HDP broşürü çıkması Türkiye’de alışıldık bir durum değil. Oturup polise, savcıya Troçkist hareketi anlatmak herhâlde daha tehlikeli olabilirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kayyım şampiyonluğa da mı karşı? 22 Nisan 2024 | 635 Okunma Benzemiyor mu? 20 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Barcelona mı İstanbul mu daha pahallı? 17 Nisan 2024 | 698 Okunma Bu tekinsiz dünyada ülkeyi kim koruyabilir? 15 Nisan 2024 | 912 Okunma Bana kimle bayramlaştığını söyle... 10 Nisan 2024 | 183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar