Kuruluş yıldönümünde Devlet-i Âliyye

Tartışmalı olmakla birlikte, Osmanlı Devleti’nin 27 Ocak 1299’da kurulduğu genel olarak kabul edilir… Bazı devletler gibi, kuruluşuna başkaları karar vermedi, sınırları cetvelle çizilmedi, nice imanlı...

Tartışmalı olmakla birlikte, Osmanlı Devleti’nin 27 Ocak 1299’da kurulduğu genel olarak kabul edilir… 

Bazı devletler gibi, kuruluşuna başkaları karar vermedi, sınırları cetvelle çizilmedi, nice imanlı, kararlı, idealist insanın emeği, kanı, canıyla kuruldu. Hepsine selam olsun!

Devletin temellerini atan Kayı Boyu mensupları Van bölgesinden Anadolu’ya girdiler. Ahlat civarında dokuz sene kadar dinlenip, “devlet tefekkürü”nü demledikten sonra, Ankara istikametine yöneldiler ve nihayet Söğüt-Domaniç bölgesine yerleştiler.

Civardaki Bizans kalelerini bir bir düşürüp İstanbul’a yöneldiler. Zaten bu gelişin amacı Konstantiniye fethiydi ve “Beldetün Tayyibe” Peygamber Efendimizin müjdesiydi. 

Kurucuların, biri dini, diğeri milli iki büyük hedefi vardı: Dini hedef İ’lâ-yı Kelimetullah, milli hedef “Kızılelma” olarak özetleniyordu (Konstantiniye, ikisinin kesişme noktasıydı).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 476 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 359 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 268 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar