Ortadoğu’da Osmanlı hayaleti dolaşıyor

Bir hayalet dolaşıyor Arap dünyasında, genel olarak Ortadoğu’da. Varlıklarını ve bugünkü konumlarını Osmanlı’ya ihanet etmeye borçlu hissedenler, bir yandan da vicdan azabı hissetmekten geri durmuyorlar....

Bir hayalet dolaşıyor Arap dünyasında, genel olarak Ortadoğu’da. Varlıklarını ve bugünkü konumlarını Osmanlı’ya ihanet etmeye borçlu hissedenler, bir yandan da vicdan azabı hissetmekten geri durmuyorlar. Osmanlı aleyhine zaman zaman tekrar konuşturan, Osmanlı’yı sömürgecilik gibi akla ziyan bir suçlamayla tekrar gündeme getiren bu vicdan azabından başkası değil aslında. Geçmiş ihanetin hafızası yakalarını bırakmıyor.

Bugün Osmanlı yok, ama onu öldürdükten sonra bölgede bitmeyen istikrarsızlıklar, bir türlü oturmayan düzen, Osmanlı’dan bağımsızlık uğruna Batılılara teslim etmiş oldukları boyundurukları, hep Osmanlı’yı unutturmuyor.

Yaşadıkları her huzursuzluk ölmüş Osmanlı’nın hortlayışının ayak sesleri gibi geliyor. Arap Baharı’nı bu hayaletin intikam almaya gelişi olarak gördüler, o yüzden büyük bir telaşla, panikle bastırmaya çalıştılar, bastırdıkça daha çok cürüm işlediler. İşledikleri cürümler kendilerine yatacak yer bırakmıyor aslında.

Türkiye’nin böyle bir iddiası olmasa da onların Osmanlı’yı hatırlamalarının önü alınamıyor. Mevzu büyük ölçüde psikolojik. İhanetin psikolojisi. Türkiye diyor ki: çocuklar babalarının günahından sorumlu değil. Geçen geçmiştir. Bugün yeni bir dünya var ve Türkiye böyle bir intikam peşinde değil, hele yeniden Osmanlı falan, bunlar mevzubahis bile değil. Yalan değil, Türkiye elbette güçlenmek, büyümek, ekonomik olarak daha zengin olmak istiyor ve bunun gereğini barışçıl anlamda mevcut bütün ülkelerin hakkına, hukukuna riayet ederek yapıyor, kimsenin toprağında veya egemenliğinde asla gözü yok.

Ama Türkiye ne kadar bunu dese de onların Osmanlı korkusu bitmiyor. İhanet ettiklerinin günün birinde gelip intikam alacağı korkusu geçmiyor. Ortada üç dört kuşak öncekilerin intikamını güden yok, ama birileri kendi dedelerinin yaptıklarının vicdan azabından kurtulamıyor. Fahrettin Paşa’yı hatırlayıp sataşmaları da, Arap Baharı’nda Türkiye’nin yeni Osmanlı olarak tezahürünü görmeleri de bundan.

Geçtiğimiz günlerde Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn’ın durduk yerde Osmanlı’ya çatan, tarih bilgisinden de, siyasi nezaketten de, temsil ettiği halkın değerlerini de yansıtmaktan çok uzak, skandal bir beyanı oldu. Avn attığı twettte “Osmanlı boyunduruğundan kurtulmaya yönelik bütün girişimlerde şiddet, cinayet ve mezhep çatışmaları yaşandı. Osmanlıların Lübnanlılara, özellikle 1. Dünya Savaşı sırasında uyguladıkları devlet terörü, kıtlık, işe alım ve zorla çalıştırma dahil olmak üzere yüzbinlerce kurbanla sonuçlandı” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 223 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar