Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi

ABD’nin siyasal aklı, insani değerleri, rasyonalitesi gücüyle mütenasip değil. Ne yazık ki kaba gücü dolayısıyla dünyada işgal ettiği etki alanı da insanlığa dair bir umut, bir olumlu beklenti...

ABD’nin siyasal aklı, insani değerleri, rasyonalitesi gücüyle mütenasip değil. Ne yazık ki kaba gücü dolayısıyla dünyada işgal ettiği etki alanı da insanlığa dair bir umut, bir olumlu beklenti üretmiyor. Kaba gücü dolayısıyla attığı her adım dünya siyasetini hareketlendiriyor, etkiliyor. Ama bu etki son zamanlarda kurucu değil, hep yıkıcı oluyor.

Trump yönetiminin İsrail’deki ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma konusunu dillendirmesi bile başta İslam dünyasında olmak üzere bütün dünya siyasetini alevlendirdi. Müslüman dünyasından ABD yönetimine büyük bir öfke yönelmiş durumda.

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan da ABD yönetiminin bu yönde atacağı bir karara kesinlikle seyirci kalmayacağını, gerekli tüm tedbirleri alma konusunda en ufak bir tereddüdünün bulunmadığını söyledi.

Türkiye aynı zamanda İslâm İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) da dönem başkanı. Erdoğan böyle bir adım atılması halinde 15 gün içerisinde İstanbul’da İİT liderler zirvesini toplayacağını; sürecin İsrail’le diplomatik ilişkilerin koparılması noktasına varabileceğini dile getirdi ve ABD’yi böyle bir adım atmaması konusunda kesin bir dille uyardı.

Cumhurbaşkanımızın tüm İslâm dünyasının hissiyatını yansıtan “Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir” ifadesi hem Türkiye’nin hem de İslâm dünyasının kararlılığının yansıtılması bakımından önemliydi. Bu sözler gün boyu İslam Dünyasının bütün medyasında bir umut sadası gibi yankılandı.

Bu saatten sora ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyıp taşımayacağı merak konusu elbette ancak bu bahsin bir evveliyatının olduğu da gözden kaçırılmamalı. Üstelik Trump yönetiminden çok daha önceye dayanan bir geçmişi söz konusu bu bahsin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 224 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar