Körfez ülkeleri bir yılanın deliğinden daha kaç kez ısırılacak?

Katar’a üç Körfez ülkesi ile Mısır’ın uygulamak istediği yaptırımların bölgede aklın, sağduyunun ve itidalin hızla terk edildiği tehlikeli bir gidişatı işaret ettiği aşikar. Bu...

Katar’a üç Körfez ülkesi ile Mısır’ın uygulamak istediği yaptırımların bölgede aklın, sağduyunun ve itidalin hızla terk edildiği tehlikeli bir gidişatı işaret ettiği aşikar. Bu konuda tarafların ne istediklerini iyi analiz etmeleri ve bu tarz adımların bölgenin geleceğinde ne tür etkiler yaratabileceğini çok iyi hesaplamaları gerekiyor.

Gerçi taraflar diyoruz, ama bu konuda daha önce de söylediğimiz gibi taraflar arasında asimetrik bir denge var. Ortada birkaç ülkenin bir araya gelerek bir ülkeye karşı uygulamak istedikleri bir yaptırım var. Daha bu dört ülkenin neden bir araya gelip Katar’a karşı bu uygulamaları yaptığını anlayabilmiş kimse yok.

Durduk yerde bir ülkenin egemenliğine son vermek anlamına gelebilen bu adımlar karşısında Katar’la da S. Arabistan’la da çok iyi ilişkileri olan Türkiye ilk anda göstermesi gereken tepkiyi gösterdi ve Körfez İşbirliği Teşkilatı üyesi bir ülkeye diğer üyelerden bir kaçının böyle bir yargısız infaz girişimine karşı çıktı.

Türkiye’nin bu girişimine karşı bazı kendini bilmezler Türkiye’nin Körfez ülkelerinin kendi aralarındaki soruna ne hakla karıştığı sorusunu sormaya cüret edebildi.

Bir defa, sorun sadece Körfez ülkeleri arasında kalan bir sorun değil, herkesi etkiliyor.

İki, Körfez ülkesi olmayan Türkiye’den rahatsız olanlar bölgeye 5000 mil uzaktan gelen ABD’nin sözlerini bir vahy ve emir gibi almaktan çekinmiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 223 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar