Dünyada Türk maarifi-Tunus’tan izlenimler

TUNUSAK Parti’nin iktidara gelişinin 15. yılı dolayısıyla, bu dönemin bir muhasebesine daha sonra devam etmek üzere bir ara verip bugün Maarif Vakfı’nın açılışı dolayısıyla ziyaret ettiğimiz...

TUNUS

AK Parti’nin iktidara gelişinin 15. yılı dolayısıyla, bu dönemin bir muhasebesine daha sonra devam etmek üzere bir ara verip bugün Maarif Vakfı’nın açılışı dolayısıyla ziyaret ettiğimiz Tunus’tan izlenimlerimizi aktaralım.

15 Temmuz’dan kısa bir süre önce Türkiye’nin yurtdışındaki eğitim faaliyetlerini koordine etmek üzere özel yasayla kurulan Maarif Vakfı, kurulduğundan bu yana yurtdışında 90 okulun FETÖ’den devralınmasını sağladı. Aslında vakfın kurulma ihtiyacı büyük ölçüde de “Türk Okulları” markasıyla, ama FETÖ’nün menfur misyon ve amaçlarıyla çalışmakta olan eğitim kurumlarının devralınmasını sağlamaktı.

FETÖ’nün büyük bir başarı hikayesi olarak geliştirdiği okullardaki en büyük desteğin fedakar Anadolu insanının masum ve temiz duygularıyla sağladığı finansmana ve yine AK Parti döneminde, Erdoğan isminin bütün dünyada yarattığı saygınlık ve yumuşak-güce dayandığı çok açık. Türkiye içinde Erdoğan’a bin bir tür kumpasın içindeyken bile, FETÖ, yurtdışında Erdoğan’ın ismini kullanarak, ona referans vererek gücüne güç katıyordu. Nitekim Erdoğan’la ters düştüğü anlaşıldığında dünyanın hiçbir yerinde o eski imajından ve “başarı hikayesinden” eser kalmamış durumda.

Yurtdışında Anadolu insanının dişinden tırnağından artırdığıyla ve Erdoğan’ın itibarıyla üzerine kurulan saltanatın bütün taşları bir bir sökülüyor. Maarif Vakfı, Türk milleti adına, hıyanet edilmiş bu emaneti geri alıyor ve bir çok ülkede çok daha verimli, çok daha samimi, çok daha sağlam kadrolar kurarak ve eğitim düzeyi tutturarak Türk Okulu markasını düzelterek sürdürmeye çalışıyor.

Hiç kuşkusuz Türkiye’nin eğitim alanında yurtdışındaki bu varlığı ihmal edilmemesi gereken, çok önemli bir alan. Bu alanın başarılı yönetimi, uzun vadede Türkiye’nin şiddetli ihtiyaç duyacağı ve yeni Türkiye vizyonunda olmazsa olmaz bir şey. Esasen FETÖ’nün zamanında üstüne yattığı ve AK Parti’nin bundan dolayı eleştiriye maruz kaldığı büyük destek ve itibar, büyük ölçüde de bu şiddetli ihtiyaca cevap veriyor görünmelerinden olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî 27 Nisan 2024 | 21 Okunma Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 225 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 269 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 359 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar