Doğu Guta, Esed’in Srebrenitsa’sı

BM Güvenlik Konseyi nihayet Doğu Guta’da yaşanmakta olan insanlık dışı duruma göz attı ve şaşırtıcı bir biçimde 30 günlük bir ateşkesin 72 saat içinde devreye sokulması kararı...

BM Güvenlik Konseyi nihayet Doğu Guta’da yaşanmakta olan insanlık dışı duruma göz attı ve şaşırtıcı bir biçimde 30 günlük bir ateşkesin 72 saat içinde devreye sokulması kararı aldı. Şaşırtıcı tarafı, Rusya’nın bu sefer Suriye rejimini kollayıp, katliamlarına göz yumacak şekilde bu karar tasarısını veto etmemesi.

Ne yazık ki, Suriye’de Esed, irtikap ettiği bütün insanlık suçlarında ve katliamlarda, kendisini her halükarda kollayan, veto yetkisine sahip Rusya’dan cesaret buluyor. Bu kez, dünyanın gözü önünde cereyan eden ve şahit olan vicdanlara cehennem azabı yaşatan, Esed’in Serebrenitsa’sı olarak nitelenen Doğu Guta’daki katliamın durması için hazırlanan karar tasarısı Rusya’nın da vetosuna takılmayarak kabul edilmiş oldu.

Aslında Astana’da bütün tarafların anlaşmasıyla Doğu Guta bölgesi bir çatışmasızlık bölgesi olarak kabul edilmişti. Buna göre muhaliflerin zaten mevcut olduğu bilinen Doğu Guta’ya Esed rejiminin saldırması bu anlaşmanın açık ihlali anlamına geliyor. Bir silahlı unsuru etkisiz hale getirmek için bütün mahalleyi yakma yoluna başvuran Esed rejimi bu esnada sivil katliamında insanlığı ayaklar altına alan bir vahşete daha imza atıyor. Birkaç gün içinde hava saldırılarında çoğu çocuk en az 400 kişi katledildi.

İnternette mebzul miktarda yer alan çocuk katliamı görüntüleri Esed’in kendi halkına karşı sürdürdüğü bu savaştaki kirliliğini bütün iğrençliğiyle ortaya koyuyor. Bu görüntülere bakıp hala Esed’le görüşmekten, onunla yeni bir sayfa açmaktan bahsedenler, bir nebze utanmazlar mı hala?

Esed’le görüşüp neyin hesabı, neyin planlaması yapılabilir? İrtikap etmekte olduğu ve edeceği yeni insanlık cürümlerini kendisi yeterince taşıyamıyor da ona bu suçlarında yardımcı mı olmak gerekiyor? Onunla görüşerek, bu cürümleri işlemekten alıkonulması mı sağlanabilir? Baksanıza, ona sahip çıkan Rusya ve İran ile Astana’da varılmış mutabakat çerçevesinde bile bu cürümler engellenemiyor.

Esed’i durduracak tek şey, kendisine muhalif olanların tamamen yok olmasıdır. Şu ana kadar ölümü gerçekleşmiş bir milyona yakın insan ve birkaç milyon yaralı ve yurtdışına çıkan ve sayıları 8 milyonu bulan mülteciye ilaveten Suriye içinde onun ölüm makinalarının hedefi olmamak için yer değiştiren 7 milyon insan… Toplamda neredeyse rejimin zulmünden mağdur olmamış, onunla sorunlu olmayan, kendi işbirlikçisi küçük bir azınlık dışında kimse kalmamış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 223 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar