CHP’yi ikna eden istihbarat raporu değil ittifak protokolü

CHP’nin asıl büyük sorunu galiba resmi söylemiyle fiili siyaseti arasındaki derin açıklık. CHP resmi söylemi itibariyle F tipi yapılanmaya başından itibaren karşıydı ama fiiliyatta hep onunla aynı kulvarlarda...

CHP’nin asıl büyük sorunu galiba resmi söylemiyle fiili siyaseti arasındaki derin açıklık. CHP resmi söylemi itibariyle F tipi yapılanmaya başından itibaren karşıydı ama fiiliyatta hep onunla aynı kulvarlarda, aynı hedefleri döven bir yol takip etti. CHP içinden birileri 17 Aralık’a kadar epey zamandır AK Parti’yi F tipi yapılanma konusunda sert biçimde eleştiriyordu. Bu işte garip olan CHP içindeki bütün siyasetin bu F tipi tarafından belirleniyor olduğunu muhtemelen CHP’lilerin bile çoğunun bilmiyor olmasıydı.

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına gelmesini sağlayan kaset operasyonunun FETÖ’cüler tarafından kotarılmış olduğunu bugün daha iyi biliyoruz. Buna rağmen görünürde Kılıçdaroğlu FETÖ’ye olan bu borcuna rağmen görünürde F tipi yapılanmaya yönelik eleştirilerden çekinmiyordu. Ama ne olduysa 17 Aralık’ta çok sert eleştirdiği F tipi yapılanma paralel yapıya evirilince partisiyle birlikte bu yapılanmanın görev neferi gibi davranmaya başladı.

İlginçtir, 17 Aralık’tan itibaren 15 Temmuz’a kadar CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun paralel yapı ile ilgili söylemi ve siyaseti bir oldu: AK Parti’ye karşı paralel yapıya tam destek. Kılıçdaroğlu kendisine önceki parti yönetimi tarafından devredilmiş olan Ergenekon avukatlığı rolünü paralel yapı avukatlığıyla birlikte sürdürdü.

Bu tuhaf ilişki yumağının içinden çıkabilecek bir akıllı varsa beri gelsin, ben şahsen çıkamıyorum.

CHP’nin resmi görüş ve fiili siyasetinin iyice açıldığı alanda, özellikle 15 Temmuz sonrasında bu tuhaflığı aydınlatacak ipuçları bulunabilir. Malum 15 Temmuz’da CHP’liler darbe girişimine herkes gibi şiddetle karşı çıkmış, CHP’li milletvekilleri, AK Partili ve MHP’li vekillerle birlikte TBMM’de darbeye karşı net bir duruş sergilemişlerdi. Kılıçdaroğlu’nun o gün ve izleyen zamanlarda aynı duruşu paylaştığını hep birlikte gördük.

Sonradan ortaya çıkan görüntülerde Kılıçdaroğlu’nun darbenin nasıl sonuçlanacağını nasıl bir ilgiyle seyrettiğini görsek de resmi söylemi hep 15 Temmuz darbe girişimine karşı olmak şeklinde oldu. Ama fiili siyaseti itibariyle Kılıçdaroğlu FETÖ’cü darbecilerle tam bir dayanışma örneği sergiledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 326 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar