İtaatkâr bir direniş

“Sömürgecilik, sömürgecinin askerî, siyasî veya iktisadî gücü ölçüsünde değil, edebî gücü ölçüsünde kökleşir. İktisaden güçlenseniz bile...

“Sömürgecilik, sömürgecinin askerî, siyasî veya iktisadî gücü ölçüsünde değil, edebî gücü ölçüsünde kökleşir. İktisaden güçlenseniz bile, hikâyenizi kim yazıyorsa, efendiniz odur. Tarih de bu hikâyeye dahildir.”

“Üniversite üçüncü sınıfta okurken ziyaret ettiğimiz Cemil Meriç bir tartışmanın sonunu Seneca’dan ilhamla şöyle bağlamış; “Ham insan, maruz kaldığı bütün dert ve kötülüklerin kaynağını dışarıda arar. Biraz olgunlaşmaya başlayınca kendi içine döner ve meselelerin kaynağını kendi hata ve kusurlarında arar. Kemale erince de ne kendisinde arar ne başkalarında!”

Yukarıdaki paragraf Mustafa Özel hocanın Roman Diliyle Emperyalizm kitabından. Mustafa Özel bu kez Türk ve Afrika romanlarındaki sömürgeci zihniyeti incelemiş. Kitapta Avrupalıların sömürgeciliğine karşı yerlilerin yaptığı mücadelenin bir süre sonra neden ve nasıl ‘itaatkâr bir direniş’e dönüştüğünü romanlarda geçen hikayelerle anlatmış.

**

Yerli ve yabancı 14 romanın incelendiği kitapta yer alan şiirler de çok etkileyici.

Şiirler ve kısa hikayeler her zaman daha çok ilgimi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direniş meşrudur, tükür kardeşim 24 Nisan 2024 | 131 Okunma Rüzgâr tersine dönerse 21 Nisan 2024 | 511 Okunma Yenildiler 17 Nisan 2024 | 403 Okunma Bakış aşısı 14 Nisan 2024 | 30 Okunma “Hayvanlar açken insanlar tok iken tehlikelidir” 10 Nisan 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar