Türk’ün adı yok

Şu anda Doğu Türkistan’da sahur vakti... Uygur Türkü ailelerin evinde ışıklar yakılmıyor. Öğrencilere Ramazan günü oruçlu halde devlet zoruyla yemek yediriliyor, camiye girişler yasaklanıyor, sakal...

Şu anda Doğu Türkistan’da sahur vakti... Uygur Türkü ailelerin evinde ışıklar yakılmıyor. Öğrencilere Ramazan günü oruçlu halde devlet zoruyla yemek yediriliyor, camiye girişler yasaklanıyor, sakal bırakan Türkler işkence görüyor. Türk bayraklı tişört giyenler ise zindanlara atılıyor... Yalnız Doğu Türkistan değil, peki ya Suriye’deki ve Irak’taki Türkmenler, Kırım’da Tatar Türkleri, Karabağ’da Azerbaycan Türkleri şu anda ne haldeler? Dün Bosna ve Çeçenistan ne haldeydi?

Din ve kimlik

Din, birçok kültürel kurumdan daha fazla kimlik inşa eden bir yapıdır. Toplumsal kurumlar içinde dinin bu özelliği kurumlardan biri olmasıyla ilgili değildir; bütün kurumların yeniden üretildiği bir anlam dünyasına sahip olmasıyla ilgilidir. Bilhassa sömürge durumuna düşmüş, bağımsızlığını kaybetmiş milletler veya ülkeler için dinin bu fonksiyonu daha fazla ön plana çıkmakta, din aynı zamanda milli kimlik denilen yapının bütün özelliklerini üretip, kültürleştirdiği görülmektedir.
Başta Batı sömürgeciliği olmak üzere, bütün sömürgeci güçler gibi Komünist Parti tarafından yönetilen Çin de bunu çok iyi bilmekte, bu nedenle Doğu Türkistan’da İslam inancını baskı altına alarak sadece din özgürlüğünü hiçe saymak gibi bir insan hakkını yok etmiş olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir halkın kimliğini yok ederek, asimilasyona tabi tutmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 412 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar