Rıza Sarraf, ABD’deki Halkbank davaları ve 10 yıldır cevap bekleyen sorular!..

Sözcü yazarı Uğur Dündar bu hafta 'Rıza Sarraf, ABD’deki Halkbank davaları ve 10 yıldır cevap bekleyen sorular!..' başlıklı yazısını köşesine taşıdı.

Amerika Birleşik Devletleri New York Bölge Mahkemesi tarafından, 2019 yılında, uluslararası hukuk tarihine “Halkbank Davası” olarak geçen bir dava açılmıştı.

Dava kapsamında Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla, İranlı iş insanı Rıza Sarraf ile İran’a yönelik yaptırımları delmek amacıyla ABD finans sistemini kullanarak komplo kurmak ve ABD’li finans kuruluşlarını dolandırmakla suçlanmıştı.

Baş sanık Rıza Sarraf, suçlamaları kabul etmiş, daha sonra “itirafçı-tanık” koltuğuna oturarak dönemin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade vermişti. Atilla, banka dolandırıcılığı ve ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlalden uçlu bulunmuş ve bu ülkede 28 ay tutuklu kaldıktan sonra Türkiye’ye dönmüştü.

ABD’de halen bu konuyla bağlantılı olarak Halkbank aleyhine açılmış başka davalar da bulunuyor.

★★★

Türkiye’nin başına belalar açan, Halkbank’ın yargılanmasına ve Hakan Atilla’nın aylarca cezaevinde kalmasına neden olan “hayırsever (!) itirafçı” iş insanı Rıza Sarraf’ın özel uçağı, 2 Ağustos 2013 günü, Bodrum’dan İstanbul’a gidiyor. Buradan yolcularını alıyor ve Dubai’ye hareket ediyor. Dönüşte önce Adana’ya, sonra da Ankara’ya uğruyor. Uçağın o günkü uçuşları yine Bodrum’da son buluyor.

Dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mustafa Şenel, Behçet Kaynar, Cevdet Kaleli, Adil Dirliktutan, İbrahim Aslan, Emrah Sarıyüce, Yusuf Açıköz uçağın yolcuları arasında yer alıyor...

Sarraf bu yolculukta misafirleri için yapılan 52 bin dolarlık harcamayı bir kenara not ediyor!..

★★★

Tarih; 25 Ekim 2013...

FETÖ’nün 17/25 Aralık operasyonları yaklaşırken, Rıza Sarraf’ın uçağı bu kez, çok sayıda AKP’li siyasetçiyi ağırlıyor. Zafer Çağlayan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Muş Milletvekili Muzaffer Çakar, Nevzat Saygılıoğlu, iş insanı Celal Koloğlu, Isparta Milletvekili Sait Dilek, Selim Acar, Behçet Kaynar ve Kağan Çağlayan’ın (Zafer Çağlayan’ın oğlu) konuk oldukları uçak, İstanbul’dan kalkıp Ankara’ya, oradan da sırasıyla Muş ve Antalya’ya uğradıktan sonra tekrar aynı güzergahtan geri dönüyor.

Sarraf’ın notlarına göre bu yolculuğun maliyeti de 40 bin dolar!..

★★★

İddiaya göre eski Bakan Zafer Çağlayan, Sarraf’ın uçağına en çok binen siyasetçi!

Çağlayan, Sarraf’ın uçağıyla sadece 2013 yılında 16 kez seyahat etmiş!..

Bunların en dikkat çekici olanları Mart 2013’te yapılan yolculuklar. Çünkü bu uçuşların birinde İstanbul’dan Dubai’ye, oradan tekrar İstanbul’a dönen uçakta bakan Zafer Çağlayan’ın yanı sıra; Mehmet Sarı, Emrah Sarıyüce, Mustafa Behçet Kanar, İbrahim Arslan, Ahad Saamad, Rıza Sarraf, Ahmet Çağan Çağlayan (Bakanın diğer oğlu) ve Ali Çelen de yer almış.

Durun daha bitmedi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.379 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 412 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar