Milli muharip uçağımız KAAN’ın ilk deneme uçuşu ve sonrasındaki yorumlar...

Sözcü yazarı Uğur Dündar bu hafta 'Milli muharip uçağımız KAAN’ın ilk deneme uçuşu ve sonrasındaki yorumlar...' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Bu köşenin okurları ve yarım asrı aşkın habercilik geçmişimizi yakından izleyenler, milli konulardaki duyarlılığımızı çok iyi bilirler.

Bizim gibi düşünenler için söz konusu vatan olunca gerisi teferruattır.

Sözü geçenlerde ilk uçuşunu gerçekleştiren milli muharip uçağımız KAAN’a getireceğim.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen KAAN için yazmakta acele etmedim.

Hem küçümseyip burun kıvıranların eleştirilerini, hem de dış basının değerlendirmelerini dikkatle izledim Ayrıca bilgisine güvendiğim birçok uzmanla görüştüm.

Şurası tartışılmaz bir gerçek ki, KAAN ilk uçuşuyla beşinci nesil savaş uçağımızı üretme yolunda, çok önemli bir aşamayı geçti. Bu nedenle, KAAN’ın deneme uçuşundaki başarısı çok değerli...

★★★

Dış basındaki yorumlara gelince...

Galiba onlar, KAAN’a bizden de daha çok ilgi gösterdiler.

Örneğin; bu alandaki uluslararası gelişmeleri çok iyi takip eden “Defensa.com” adlı internet sitesi, haberi “Türk Hava Kuvvetleri’nin gelecekteki muharip uçağı ilk uçuşunu yaptı” başlığıyla verdikten sonra şu yorumda bulundu:

“Bu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin, uluslararası alanda “hayalet” olarak tanımlanan 5’inci nesil savaş uçağı ve radar görünmezlik yeteneklerini geliştirmeye yönelik iddialı projesi kapsamında çok önemli bir adım...”

★★★

Yine tüm dünyadaki savunma sanayilerinin önem verdiği  “Aviacionline.com”

sitesi de haberinde, KAAN’ın uluslararası alanda büyük ilgi göreceğini, milli tasarımlı motorun üretime girmesiyle ABD’li modellerden arındırılacağını ve Pakistan gibi ülkelerin uçağa şimdiden büyük ilgi gösterdiğini yazdı. İlaveten KAAN’ı “ülkenin en iddialı teknolojik çabasını temsil eden proje “ olarak tanımladı.

İtalyan Panorama Dergisi’nde de benzeri bir haber yer aldı.

Hollanda’da gazetelerin yanı sıra savunma alanında yayın yapan ciddi bir internet sitesi de, KAAN’dan övgüyle söz etti.

Örneğin De Volkskrant Gazetesi haberi; “Türkiye, savaş uçağı KAAN ile gökyüzündeki hakimiyetini bir kez daha gösteriyor” başlığıyla duyurdu. Haberde Türkiye’nin uluslararası savunma pazarında önemli bir oyuncu haline geldiği vurgulandı.

İsveç ve Danimarka başta olmak üzere, tüm Avrupa ülkeleri ve Balkanlar’daki gazeteler ve haber portalları, KAAN’ın haberini okurlarına geniş biçimde yansıttılar.

★★★

Bu arada Alman basınının gösterdiği yoğun ilgi de dikkat çekiciydi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 510 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar