İstanbul Havalimanı!..

Sözcü Gazetesi Yazarı Uğur Dündar'ın bugünkü (29.01.2022)'' İstanbul Havalimanı!..'' başlıklı yazısı.

Yaz sıcağının kenti kavurduğu bir temmuz günü, değerli arkadaşım, Türk Tiyatrosu'nun ulu çınarı Müjdat Gezen'in, yeni İstanbul Havalimanı yakınlarındaki yazlığına gittim.

Akşama doğru güneş Karadeniz'e doğru devrilince, hafif bir esinti başladı.

Çığlık çığlığa kaçışan kuşlar, sanki serin bir yaz gecesinin geldiğini haber veriyorlardı.

Kuşlara baktığımı gören Müjdat, “Burası İstanbul merkezinden 4-5 derece daha soğuktur. Örneğin şu anda Kadıköy'de sıcaklık 32 derece, burada ise 28. Bazı akşamlar kaloriferleri yakıyoruz!..” dedi.

Almanya”nın bizi kıskanmasına sebep olan İstanbul Havalimanı'nda piste doğru ilerleyen uçakların tipide kara saplanıp, yolcuların -personelin olağanüstü gayretleriyle- 8-9 saat sonra kurtarıldıklarını duyduğumda, Müjdatlar'ın yaz bahçesindeki sohbetimizi hatırladım.Temmuzda bile kalorifer yaktıklarını söyleyince, “Kim bilir kış ayları nasıl soğuk ve fırtınalı geçiyordur?” diye sormuştum. Müjdat da, “Hiç sorma, Kefken Adası'nın açıkları fırtınalarda batan teknelerle dolu” demişti.

Peki, saygın bilim insanlarının tüm uyarılarına ve eleştirilerine karşın yeni havalimanı niçin oraya yapıldı?

Anlatayım:

Yıl 2005…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı KadirTopbaş'ın girişimiyle, 11 üniversiteden 123'ü profesör olmak üzere 300 bilim insanı bir araya geliyor.

Böylece İstanbul'un imar anayasasını hazırlayacak Metropolitan Planlama Merkezi (İMP) kuruluyor.

Genel Koordinatörlüğü'nü Prof. Dr. Hüseyin Kaptan'ın yaptığı merkezdeki bilim insanları aylarca uğraşıp, kentin ayrıntılı “Çevre Düzeni ve Ulaşım Master Planı”nı hazırlıyor.

600 kişinin çalıştığı merkezin faaliyetleri için yaklaşık 200 milyon lira harcanıyor!

Planda İstanbul'un kuzey yönünde büyümesi halinde ormanlarla su havzalarının mahvolacağı, 3. köprünün yapılmasıyla da nüfusun 25 milyona çıkacağı ve kentin yaşanmaz hale geleceği belirtiliyor.

Örnek olarak 2. köprü ve TEM Otoyolu'nun çevresinde yeşil alanları yutan, su havzalarını yok eden vahşi yapılaşmaların oluşturduğu siyah kuşak gösteriliyor.

“3. köprü ve otoyolu yaparsanız, Kuzey Ormanları da yeşil olmaktan çıkar, tıpkı TEM gibi kapkara olur” deniliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.386 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 111 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 413 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 331 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar