F-16 uçaklarının alımı ve rüşvet iddiası!..

Sözcü yazar Uğur Dündar bu hafta 'F-16 uçaklarının alımı ve rüşvet iddiası!..' başlıklı yazısını kaleme aldı.

“Sayın Büyükelçi, Türkiye’nin ABD’den askeri yardım çerçevesinde almayı öngördüğü uçaklarla ile ilgili olarak bana bir rüşvet iddiası intikal etti. Hükümetiniz tarafından gerekli önlemlerin alınması suretiyle bu iddiaların önü kesilemezse, konunun komisyonda tartışılması kaçınılmaz olur.”

Dönemin Washington Büyükelçisi Şükrü Elekdağ’a Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Percy’nin telefonda söylediği bu sözler üzerine Büyükelçi’nin başından aşağı adeta kaynar sular boşalıyor.

Çünkü bu türden iddiaların ortaya atılması, Kongre’de, özellikle Yunanistan’ın sözcülüğünü yapan milletvekili ve senatörlerin ellerine Türk Hava Kuvvetleri’nin modernizasyon programını torpillemek için bekledikleri fırsatı vermek anlamına geliyor.


★★★

12 Eylül 1980 müdahalesinin üzerinden bir yıl geçmiş, Kongre ve basında Türkiye’ye karşı eleştiriler yoğunlaşmıştı. Elekdağ da Türkiye Büyükelçisi olarak uçak modernizasyon programımızı gerçekleştirmek amacıyla, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları nezdinde girişimlerde bulunuyordu.

★★★

O dönemde Türk Hava Kuvvetleri acınacak durumdaydı. Envanterindeki uçakların çoğunluğunu oluşturan F-104G’lere, hayli sık düşmeleri nedeniyle, “uçan tabut” adı takılmıştı. Bunlar dışındaki F-4 ve F-5’ler de yaşlı ve demode olmuş uçaklardı. Bu duruma çare bulmak amacıyla Ankara’da ve Washington’da sürdürülen yoğun uğraş ve girişimler sonucunda Reagan yönetimi, Hava Kuvvetlerimizin modernizasyonunu ilke olarak kabul etme noktasına getirilmişti. Bu kazanımın tehlikeye düşmemesi son derece önemliydi.

★★★

Şükrü Bey, Senatör Percy’nin telefonda dile getirdiği iddiaya ilişkin ayrıntıları bildirmek üzere yardımcısı Hans Binnedjik’i Büyükelçiliğe gönderme önerisini gayet olumlu karşılıyor. Çok geçmeden, Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Yalım Eralp’ın odasına getirdiği Binnedjik şunları söylüyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.379 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 412 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar