Beyazlatılmış bez parçası uğruna!..

Yıl 2007.. Konuşurken zaman zaman öksüren kısık sesli kişi “Bu hastalık benim hayatımı kararttı, bari diğer masumlar ölmesin, onları kurtarın” diyordu. Ölümcül bir hastalığa kot...

Yıl 2007..
Konuşurken zaman zaman öksüren kısık sesli kişi “Bu hastalık benim hayatımı kararttı, bari diğer masumlar ölmesin, onları kurtarın” diyordu.
Ölümcül bir hastalığa kot kumaşlarının beyazlatılması için yapılan taşlama işinde çalışırken yakalandığını söylüyordu.
İddiasına göre, büyük markalar için merdiven altı işletmelerde sürdürülen taşlama sırasında, hiçbir koruyucu önlem alınmıyordu.
Kısık sesli, öksürüklü kişi, bu kaçak işyerlerinin isimlerini ve adreslerini de veriyor, mangal yürekli acar muhabirimiz Hatice Demircan da hiçbirini kaçırmadan not ediyordu.
Telefonda dinledikleri, Hatice’yi ağlatmıştı…

★★★

Diğer işleri bırakıp hemen bu ihbarın peşine düştük.
Karşılaştığımız durum korkunçtu:
Kot taşlama sırasında basınçlı kum püskürtülüyor, böylece kumaşın aşınması ve beyaz bir renk alması sağlanıyordu. Kameramızı çevirdiğimiz tüm atölyelerde üç beş kuruş uğruna, sigortasız olarak çalıştırılan işçiler, kendilerini bekleyen acı sondan habersiz, saatler boyu kum zerreciklerini soluyorlardı. Oysa bu işlem için özel bölümlerin hazırlanması ve çalışanların koruyuculukları garanti edilmiş maske ve giysiler kullanmaları gerekiyordu. Ancak görüntü aldığımız yerler, kaçak olarak faaliyet gösterdiklerinden, bu kuralların hiçbirine uyulmuyordu!
Ölüm sektöründe yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığından ne belediyelerin, ne de Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye’nin haberi vardı!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.388 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 111 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 413 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 331 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 514 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar