Doçentlik unvanını üniversiteler vermeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Temmuz’da yaptığı bir konuşmada YÖK’e çağrıda bulunarak, “Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir, bunu gözden geçirin. Dünyanın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Temmuz’da yaptığı bir konuşmada YÖK’e çağrıda bulunarak, “Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir, bunu gözden geçirin. Dünyanın kaç yerinde var bunu da söyleyin. Pek görmüyorum. Bunu birileri, birilerini oyalamak ve ön kesmek için yapmışlar. Oysa bizim hocalara ihtiyacımız var” demişti.

Erdoğan yine kangren haline gelmiş bir probleme işaret etmiş ve 36 bin yardımcı doçentin yüreğine su serpmişti. Erdoğan’ın yaptığı bu çağrıdan hemen bir gün sonra YÖK Başkanı “Cumhurbaşkanımızın talimatına uyacağız” dedi. Sonra YÖK’ten üç ay boyunca ses çıkmadı. Bu sürede “Niye hala bu değişiklik gerçekleşmedi?” diyenlere de “meclisin işi” diyerek işi yokuşa sürmeye başladı.

Nihayet üç ayın sonunda 27 Ekim’de doçentlik sisteminin değişeceğini söyledi. Ne var ki bu sefer de Erdoğan’ın talebinin tam aksine yazılı eser incelemelerinin yine merkezi sistemde devam edeceğini, sözlü sınav aşamasının ise üniversitelere verileceğini ifade ederek kafaları karıştırdı.

Görüşlerini aldığımız bazı akademisyen arkadaşlar “Olsun bu da bir gelişme, hiç yoktan iyidir, sözlü sınavlar bari üniversite bünyesinde yapılsın” demişti. Ancak YÖK buna da razı olmamış olacak ki “konu ile ilgili üniversitelerin görüşlerini alacağız” diyerek burada da açık bir kapı bıraktı! Şu ana kadar da sessizliğini muhafaza ediyor. Sözde Cumhurbaşkanımızın talimatını hemen yerine getirecekti.

Oysa bir KHK ile ya da torba yasanın içine sokulacak ufak bir değişiklikle Erdoğan’ın talebi yerine getirilebilirdi ancak üzerinden aylar geçmesine rağmen bu yapılmadı. YÖK neden bu konuda ayak sürüyor ve neden Erdoğan’ın çağrısına kulak tıkıyor anlamak mümkün değil.

Bilindiği gibi yardımcı doçentlik sadece bize has bir konum değil ABD ve Avrupa’da da var ancak oralarda doçentlik denilen unvan üniversite tarafından veriliyor. ABD ve Avrupa’da hatta dünyanın hemen hemen her yerinde yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük unvanlarının hepsini üniversitenin kendisi verir. Bizde tek fark sadece doçentliğin YÖK’e bağlı olan ÜAK tarafından verilmesidir. Erdoğan’ın çağrısı tam da bu noktada çok önemlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Haydut Aileler; Rockefeller 13 Aralık 2018 | 1.638 Okunma Ezoterizm, Okültizm ve Newton 03 Eylül 2018 | 5.340 Okunma Eğitimde köklü reform şart 30 Ağustos 2018 | 440 Okunma İslam ve Değerleri Manipüle Ediliyor! 27 Ağustos 2018 | 324 Okunma Ruhu, aşk arındır 20 Ağustos 2018 | 2.303 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar