Dijital Diktatörlük: İnsanın Hacklenmesi

Allah'ın yarattığını kesinlikle değiştirecekler …(Nisa; 119)“Sapiens ve Homedeus” adlı kitapların yazarı Yuval Noah Harari, 23-26 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleşen Davos Zirvesi'nde bir konuşma...

Allah'ın yarattığını kesinlikle değiştirecekler …(Nisa; 119)

“Sapiens ve Homedeus” adlı kitapların yazarı Yuval Noah Harari, 23-26 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleşen Davos Zirvesi'nde bir konuşma yaptı. İsrailli tarihçi burada, bir ya da iki yüz yıl içinde bildiğimiz insan türünün sonunun geleceğini, yeni bir türle karşılaşacağımızı anlattı.

Peki, gelecekte dünyayı kim yönetecek? “Bunu, veri’ye sahip olanlar karar verecek” diyor Harari. Veri’yi kontrol eden sadece insanlığı değil yaşamın kendisini de geleceği de kontrol edecek.

Örneğin, NSA'nın Ford Meade'de 1996 yılında kurduğu “intelink” adlı bir bilişim ağı saatte iki milyondan fazla girdi yakalayıp stokluyor.

Bir vakitler dünyada en büyük servet topraktı. Dolayısıyla toprak etrafında insanlık, “aristokratlık ve halk tabakası” şeklinde ikiye ayrıldı. Modern çağda toprağın yerini makineler aldı. Toprakta olduğu gibi daha fazla makine birkaç elin hükmü altına girdiğinde bu sefer insanlık “kapitalistler ve emekçi sınıfı” olarak ikiye ayrıldı. Bugün ise en büyük servet: “veri”. Böylelikle birkaç elin hükmündeki veri ile insanlık bu sefer sınıflara ayrılmayacak, türlere ayrılacak.

Artık sadece cep telefonları ve bilgisayarlar hacklenmiyor, organizmalar da hacklenebiliyor. İnsanı hacklemek için ise iki şeye ihtiyaç var: Çok büyük bir hesaplama/programlama gücüne ve çok fazla dataya/veriye; özellikle biyometrik veriye. Ne aldığımın ya da nereye gittiğimin datası değil bu bedenimin ve beynimin içinde neler olduğunun datası.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Haydut Aileler; Rockefeller 13 Aralık 2018 | 1.637 Okunma Ezoterizm, Okültizm ve Newton 03 Eylül 2018 | 5.339 Okunma Eğitimde köklü reform şart 30 Ağustos 2018 | 440 Okunma İslam ve Değerleri Manipüle Ediliyor! 27 Ağustos 2018 | 324 Okunma Ruhu, aşk arındır 20 Ağustos 2018 | 2.302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar