Gülümseyin, öğrenen kameralar kayıtta!

Her gün televizyon haberlerinde veya internette bir kameramanının çektiği görüntülerden çok, akıllı telefon ve güvenlik kameraları görüntüleri kullanılıyor. Kim bilir, kaç kez bir kamera...

Her gün televizyon haberlerinde veya internette bir kameramanının çektiği görüntülerden çok, akıllı telefon ve güvenlik kameraları görüntüleri kullanılıyor. Kim bilir, kaç kez bir kamera tarafından yüz görüntümüz yakalanıyor? Hiç düşündünüz mü?
Sürekli yanımızda taşıdığımız akıllı telefonla çektiğimiz özçekimler, görüntülü görüşmeleri bir kenara bırakın. Evdeki güvenlik kameraları, televizyonun, bilgisayarın üstündeki web kamerası, oyun konsolunun kamerası ile başlayalım. Sokağa adım attığınız andan itibaren Mobese kameralarının kapsama alanındasınız. Diyelim sizin sokağınızda yok, bir bankanın veya sadece ATM cihazının önünden geçiyorsunuz. Bir marketin veya mağazanın güvenlik kamerasına yüzünüzün kaydını bırakıyorsunuz.
Ardından toplu taşıma aracına bindiniz. Artık pek çok toplu taşıma aracında kamera bulundurma zorunluluğu var. Bir yüz görüntümüzü de toplu taşıma araçlarına bırakıyoruz. Ofise geldiğinizde güvenlik kameraları size merhaba diyor. Üstelik bu görüntülerin kayıtlarını her kurum belli bir süre tutulmak zorunda.
Her hangi bir yerde olay olduğunda güvenlik birimleri kanuni izinler dahilinde bu kameraların her birinden verileri topluyor ve bu görüntüleri her hangi olayı aydınlatırken kullanıyor.



JAPONYA'DAN GELEN AKILLI KAMERA
Japonya'da yaşayan Türk bilim insanı Dr. Sadi Vural geçtiğimiz günlerde beni ziyaret ederken yanında getirdiği akıllı güvenlik kamerası ile yaptıkları anlık yüz tanıma işlemini anlattı. Sadi Vural'ın kurduğu Ayonix firması akıllı kameradaki ARM işlemciyi kullanarak insan yüzünün biometrik verisini çıkartıyor.
Yani dünyada 3 Kasım tarihinde piyasaya çıkan iPhone X'un yüz tanıma (Face ID) işlemini güvenlik kamerasına anlık olarak yaptırıyor. Geleneksel güvenlik kameraları insan yüzünü değişik sıkıştırma formatlarında merkeze gönderiyor. Genelde veriler anlık değil. En iyi olasılık günlük ve aylık analizler yapılıyor. Yani sistemin 'bu adam suçlu mu değil mi?' gibi bir uyarı yapma fonksiyonu yok. Yani anlık analiz yapmak için güçlü bir internet alt yapısı olması şart.

GÖZÜM BİR YERDEN ISIRIYOR
Oysa Sadi Vural'ın Ayonix firmasının akıllı kamerası insan yüzünün biometrik verisini oluşturup bir KB'lık paketlere dönüştürüyor. Bu sayede bu küçük veri paketçiğini iletip sorgulamak sorun olmuyor. Ayrıca kameraları basit bir bilgisayara bağlayarak kolayca işlem yapmak mümkün oluyor. Yani onlarca güvenlik kamerası kendi üstündeki ARM işlemcileri kullanarak sunuculara gerek kalmadan basit bir dizüstü bilgisayarla sorgulamanın yapılmasını sağlıyor.
İşte bu değişim bile başlı başına önümüzdeki yıllarda yaşanacakları anlamamıza yetiyor. Kamera, sizi tanımlayacak ne kadar çok görüntüye sahipse sizi tanıması o kadar kolay oluyor. Tıpkı insan beyni gibi çalışan kameralar, "Gözüm sizi bir yerden ısırıyor" demeye bile gerek duymadan nokta atışı yapabilecek.
Ancak en değerli şey bu kamera değil, kameranın işlemcisini kullanarak insan yüzünün biotmetrik verisini 1 KB'lık paketlere dönüştüren yazılım. Yani göz öncelikle doğru tanıyacak. Sonraki iş sorgulamanın yapıldığı veri tabanı. Bu veri tabanı da interpolde değil, herkesin verileri kuzu kuzu teslim ettiği Facebook, Google gibi devlerde gani gani var. Üstelik zaman ve konum bilgisiyle birlikte. Bunu paranoyak olmamız için değil, farkında olmak için söylüyorum.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Spora başlamadan tak saatini koluna 21 Nisan 2024 | 75 Okunma Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 38 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar