Büyümenin motoru yapay zekâ

Üniversitelerin ve sanatın 10 yıllar önce keşfettiği yapay zekâ (AI - Artificial Intelligence) teknolojisi bugün iş dünyasının göz bebeği oldu. Türkiye'de akademisyenlerin ve sanatçıların 20 ile 30...

Üniversitelerin ve sanatın 10 yıllar önce keşfettiği yapay zekâ (AI - Artificial Intelligence) teknolojisi bugün iş dünyasının göz bebeği oldu. Türkiye'de akademisyenlerin ve sanatçıların 20 ile 30 yıl önce yoğun şekilde tartıştığı yapay zekâ iş dünyasında büyümenin anahtarı haline geldi.
Hızlı öğrenen ve değişen üretim koşullarına dakikalar içinde uyum sağlayan robotlar, doğal dil algılayan akıllı hoparlör ve tüm cihazlar yapay zekâ teknolojisi yetenekleri kullanılarak geliştiriliyor. Forrester Research tahminine göre sadece 1 yılda 2016'dan 2017'ye yapay zekâ yatırımlarının yüzde 300 artması bekleniyor. IDC'nin tahminlerine göre ise 2016 yılında 8 milyar dolar olan toplam yapay zekâ yatırımları 2020 yılında 47 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

REKABET AKILLANIYOR
Rakamlar iş dünyasının daha fazla yapay zekâ kullanmasının kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Müşteri taleplerine göre esneklik kazanıp rekabet etmek için yapay zekâ teknolojisini üretimden müşteri ilişkilerine her aşamada kullanmak şart.
Milyonlarca müşterisi olan sadece özel kurumlar değil, devlet kurumları da vatandaşa sağlık, eğitim ve adelet gibi temel hizmetleri ulaştırırken bile yapay zekâ teknolojisinden faydalanıyor. Peki bu nasıl yapılıyor? Yapay zekâ kullanarak bir makine öğrenmesi olan derin öğrenme (deep learning), yapay sinir ağları adı verilen beynin yapısı ve fonksiyonundan esinlenen algoritmalarla yapılıyor.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Spora başlamadan tak saatini koluna 21 Nisan 2024 | 75 Okunma Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 38 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar