1 milyar insan parmağından tanınıyor

Şifreleri her zaman hatırlamak zorunda kalmamak için biometrik tanıma teknolojilerini kullanıyoruz. Kişiselleşen akıllı cihazları parmağımızla açıyoruz. Akıllı telefonlar parmağımızdan...

Şifreleri her zaman hatırlamak zorunda kalmamak için biometrik tanıma teknolojilerini kullanıyoruz. Kişiselleşen akıllı cihazları parmağımızla açıyoruz. Akıllı telefonlar parmağımızdan yüzümüzden veya çizdiğimiz çizgilerden bizi tanıyor. Tabletler yine benzer şekilde parmak iziyle uygulama yüklemeye başlıyor.
Dizüstü bilgisayarlar artık parmak izini tek şifre gibi kullanarak kullanıcısını tanıyor. Ancak parmağımızı tanıyan bu cihazların yüzde 90'ı akıllı telefon ve tabletlerden oluşuyor.
Peki bu tanıma teknolojilerini niçin kullanıyoruz?
Parmak izi okuyucuları alışverişlerde, eğitimde, finansal işlemlerde, medya uygulamalarını izlerken, e-devlet uygulamalarında ve yine pek çok kimlik tanıma gerektiren uygulamalarda parmak izi ve biometrik tanıma teknolojilerini kullanıyoruz.

DİZÜSTÜNDE PARMAK İZİ
1 milyarın üstünde parmak izi verisi ciddi bir kişisel veri oluşturuyor. Interpol'de bile olmayan parmak izi verisi cihazlarda ve platform şirketlerinde mevcut. Artık parmak izinin de taklit edilebilmesi mümkünken her yeni sürümde ele geçirilme olasılığı ise düşüyor.
Dizüstü bilgisayarlarda parmak izi okuyucusu, akıllı telefonlardan ve tabletlerden daha önce kullanıldı. Özellikle kurumsal cihazlarda parmak izi kullanımı daha yaygın olarak tercih ediliyor. Sonuçta kişisel değil, kuruma ait veriler de tehdit altında olduğu için ekstra önlem almak gerekiyor.

YÜZÜMÜZÜ DE TANIYOR
Biometrik tanıma teknolojileri sadece parmak izinden ibaret değil. İnsanların yüzü, sesi, gözleri ve damar yapısı kişiye özel olduğu için kullanılabiliyor. Yani kişinin kendine özel tüm ayırt edici özellikleri cihazlar tarafından kimlik tanımada kullanılabiliyor.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma Yapay zeka iş bulur işsiz bırakmaz! 11 Şubat 2024 | 68 Okunma Bulut teknolojisinde kullandığı kadar öde 04 Şubat 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar