Enerji içecekleriyle ilgili gerçekler

Enerji içecekleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Canan Karatay’ın enerji içeceklerini ‘zehir’ olarak değerlendirmesinin ardından Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener de “Enerji...

Enerji içecekleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Canan Karatay’ın enerji içeceklerini ‘zehir’ olarak değerlendirmesinin ardından Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener de “Enerji içecekleri kalbe zararlı” açıklamasında bulundu. İşte bu konuda bilinmesi gerekenler…

Enerji içecekleri birçok farklı alanda tüketilebilir. Özellikle spor yapanlar enerji içeceği tüketerek vücudun enerji ihtiyacını karşılamayı hedefler. Günlük hayatta enerji ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken kişiler de aynı şekilde enerji içeceği tüketir. Bu içecekler, yapılarında bulunan bileşenler sayesinde vücuda dinçlik ve enerji verir. Başlıca kullanım sebepleri bu şekilde sıralanabilir. Çoğu enerji içeceği büyük miktarlarda kafein ve şeker içerir. B vitaminleri gibi vitaminler; Amazon’da yetişen bir bitki guarana gibi yasal uyarıcılar; et ve balıkta doğal olarak bulunan bir amino asit olan taurin ve  yağları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan karnitinden oluşur.

Diyetisyen Katherine Zeratsky, “Genel olarak endişe, enerji içeceklerinin içerdiği vitaminlerin, amino asitlerin ve guarananın yüksek konsantrasyonlarda bulunması, özellikle kafeinle kombine edildiğinde gösterdiği etkinin daha fazla olmasıdır” diyor. 18 yaşından küçük olanlar, hamileler, kafein duyarlılığı yüksek kişiler, düzenli olarak kafein tüketenler ve belirli ilaçları kullanan insanlar için bu içecekler tehlikeli olabilir. Bipolar hastalarda atakları artırıcı etkisi de tespit edilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yılbası sofralarına dikkat! 31 Aralık 2017 | 150 Okunma Mucizevi bir çay Kombu 24 Aralık 2017 | 922 Okunma Aralıklı Oruç Diyeti nedir? 17 Aralık 2017 | 447 Okunma Zerdeçal yağının 9 faydası 10 Aralık 2017 | 1.075 Okunma Yeni yıla formda girmenin 9 yolu 03 Aralık 2017 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar