Rab, Kabil’e dedi: ‘Niçin öfkelendin, niçin çehreni astın?’

Kardeş katli hiç kuşkusuz istenmedik, ama ne yazık ki insanlık tarihinin başlangıcına kadar izi sürülebilecek çok eski bir gerçek. Öyle olmasa üç semavi dinin kutsal kitaplarında da “ilk...

Kardeş katli hiç kuşkusuz istenmedik, ama ne yazık ki insanlık tarihinin başlangıcına kadar izi sürülebilecek çok eski bir gerçek. Öyle olmasa üç semavi dinin kutsal kitaplarında da “ilk cinayet”olarak karşımıza çıkmazdı o… Tevrat’ta da, İncil’de de, Kuran’da da kaydedilir: Âdem Peygamber’in iki oğlu, Tevrat ve İncil’de ismen de belirtildikleri üzere Habil ve Kabil, Tanrı’nın kendilerine teveccühü noktasında sorun yaşarlar. Daha doğrusu, çiftçi olan Kabil, çoban olan kardeşi Habil’in Tanrı’ya sunusunun kabul edilip kendi sunusunun kabul edilmemesini hazmedemez. Sonrasını Tevrat’tan okuyalım: 
“Ve Kain çok öfkelendi ve çehresini astı. Ve Rab, Kain’e dedi: Niçin öfkelendin ve niçin çehreni astın? Eğer iyi davranırsan, o yükseltilmeyecek mi? Ve eğer iyi davranmazsan, günah kapıda ve pusuya yatmıştır; ve onun istediği sensin; fakat sen ona üstün ol” (Tekvin, Bap 4: 6-7). 
Lâkin Kabil, günaha üstün olamaz ve (bu defa Kuran’dan devam edelim) kardeşine“And olsun seni öldüreceğim” der; Allah’tan korkmayıp nefsine uyar ve kardeşini öldürerek zarara uğrayanlardan olur (Mâide: 27-30). 
Kabil, Allah’ın tercihi karşısında suratını asmış ve Hakk’ın “seçim”ini reddetmiştir.“Sonuç”u kabullenmeyip kardeş katli gerçekleştirmiştir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.891 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.534 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.672 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 154 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.555 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar