'İyi Parti'

İki açıdan bakıyorum; nasıl bir tabana dayanabilir? Tüzük ve programında öne çıkan kavramlar neler?Kamuoyu araştırma kurumu ANAR’ın Genel Müdürü İbrahim Uslu, referandumda AK Parti’den ve...

İki açıdan bakıyorum; nasıl bir tabana dayanabilir? Tüzük ve programında öne çıkan kavramlar neler?

Kamuoyu araştırma kurumu ANAR’ın Genel Müdürü İbrahim Uslu, referandumda AK Parti’den ve MHP’den soğuyan “beyaz sağ seçmen”den bahsetmişti, bunların “hayır” diyeceklerini söylemişti; öyle de oldu.

Sayın Uslu, bugün seçmenlerin yüzde 30’unun mevcut partilerden memnun olmadığını, İyi Parti’nin bunlara hitap edeceğini, fakat ne kadarının oylarını alacağı hususunun “performansına” bağlı olduğunu söylüyor.

Uslu’nun tahlili bana gerçekçi görünüyor.


MERKEZ VE VATANSEVERLİK
Mevcut partilere sıcak bakmayan yüzde 30’luk kitle farklı eğilimlerdedir. Milliyetçi, muhafazakâr, sosyal demokrat, liberal...

Bunları birleştirecek bir “çatı” oluşturmak Uslu’nun belirttiği gibi kolay değildir.

Belli ki Akşener’in amacı esip gürleyen ama küçük kalan bir ideoloji partisi olmak değil. Cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olacağını söylüyor zaten.

Diğer partilerin adeta patenti altında bulunan ideolojik kavramlar yerine Akşener’in “merkez” ve “vatanseverlik” kavramlarını öne çıkarması da birleştirici olma çabasının bir ifadesi.

Teori ne olursa olsun siyasette belirleyici olan pratiktir.

Akşener ve arkadaşlarını engellemek konusunda iktidar blokunun yargı süreçlerini kullanmak dahil hayli aktif olduğu da bilindiğine göre yeni partinin bayağı bir mücadele vermesi gerekecek.


HUKUK DEVLETİ
İyi Parti’nin tüzük ve programında hukukla ilgili olarak altını çizdiğim ilkelerden bir kısmı şöyle:

Parlamenter si...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 545 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.382 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.678 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 583 Okunma Sinan Ateş dosyası kapanmaz 10 Mayıs 2024 | 2.479 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar