Erdoğan nereden nereye?

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (02.02.2022)'' Erdoğan nereden nereye?'' başlıklı yazısı.

Türkiye 2013 yılında dünya üretiminin yüzde 1.23’ünü gerçekleştiriyordu. Ulaşabildiğimiz en büyük seviyeydi. Fakat 2021 yılında dünya üretimindeki payımız yüzde 0.75’e düştü. Mutfaktaki yangınlardan hepimizin yaşadığı gerçek.

Bu rakamlar Tayyip Erdoğan’ın grafiğinin yükseliş ve inişini de yansıtıyor. Rakamları, iktisatçı İbrahim Turhan’dan aldım.

2013 yılında kişi başına gelirimiz 13 bin dolardı, bugün 8 bin dolar!

Hepimiz düşünmeliyiz: Aynı iktidar ama hangi politikalar Türkiye’yi yükseltmiş, ekmeğimizi büyütmüştü? Hangi politikalar ekonomimizi krize soktu, ekmeğimizi küçülttü?

‘BİZDEN’ SORUNU

AK Partiyi, siyasi bir kabile gibi mutlak itaatle destekliyorsak, böyle bir soru aklımıza gelmez. Çünkü önemli olan neyin doğru neyin yanlış olması değil, “bizden” olup olmamasıdır.

Ya da AK Partiye ‘öteki kabile’ gibi peşin husumetle bakıyorsak, yine bu soru aklımıza gelmez. Zira önemli olan neyin doğru veya yanlış olması değil, “bizden” olup olmamasıdır.

En büyük zihniyet sorunumuz: Modern bilimin analitik zihniyetini ve özgür bireysel düşünmeyi özümseyememiş olmak…

Kabile mensubuymuş gibi, tarikat müridiymiş gibi, örgüt aparatıymış gibi hayata ak-kara güzlüğüyle, insan davranışlarına da biz ve ötekiler şartlanmasıyla bakmak!

Partili hayata geçtiğimiz 1908 yılından bu yana, kutuplaşmamızın, hasım kamplar gibi siyasi kabilelere bölünüp kavga etmemizin altındaki sorun, bu zihniyet meselesidir.

Bir, gelişmiş ülkelerdeki partilere ve davranışlara bakın, bir de bize…

EKONOMİ NASILDI?

AK Parti 2002 sonbaharında iktidara geldiğinde, Ecevit koalisyonu döneminde Kemal Derviş reformları yapılmış, makro dengeleri kurulmuş, kurumsal yapısı sağlamlaştırılmış, büyüme yoluna girmiş bir ekonomi devraldı.

Kamu harcamalarına disiplin getirilmiş, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı sağlanmış, bankacılık sektörü reformu yapılmış, AB standartlarına uygun Kamu ihale Yasası çıkarılmıştı…

2001 Şubat’ında moratoryum ilan etmenin eşiğine gelmiş olan Türkiye, bu reformlarla ayağa kalkmıştı. IMF ve Dünya Bankası’nın 16 milyar doları aşan desteğiyle oluşturulmuştu program.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.363 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 812 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.213 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.050 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 890 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar