Kur’an kadına vurmak hakkında ne diyor?

İzmir’den Rumeysa Yelkenkayalı: “Nisa Suresinde kadına vurulmasının onaylanması ne anlama geliyor?”NÜŞUZ HALİNDE Anlamakta güçlük çekilen ayetin meali şöyledir “Nüşuzundan...

İzmir’den Rumeysa Yelkenkayalı: “Nisa Suresinde kadına vurulmasının onaylanması ne anlama geliyor?”
NÜŞUZ HALİNDE

Anlamakta güçlük çekilen ayetin meali şöyledir

“Nüşuzundan korktuğunuz kadınlara öğüt verin, sonra yataklarda yalnız bırakın, (bu da yetmezse hafifçe) vurun.”1

Bu ayetin iniş sebebi olarak şu vak’a anlatılır:

Ensardan Sa’d b. Rebî’, asi olan karısına bir tokat vurmuş, kayınpederi de damadını, Hz. Peygamber (asm)’e şikâyet etmişti.

Peygamberimiz (asm) “Kadın da aynı şekilde kocasına vursun.” buyurdu. Fakat daha emir yerine getirilmeden bu ayet nazil oldu ve Peygamber Efendimiz (asm) emrini geri aldı.2 Nüşuz; hırçınlık, isyankârlık, kötü huyluluk, kavgacılık, edepsizlik, şirretlik ve aile hukukuna uymama gibi anlamlara geliyor. Böyle durumlarda ailede disiplini sağlayacak ve söz dinletecek bir otorite gerekiyor.

Kur’ân bu otoriteyi evin reisi olan erkeğe veriyor.

Hemen akılara “peki erkek böyle nüşuz içinde olursa…?” sorusu geldiğini duyar gibiyim. Bu durumda aynı yolların aynı üslup içinde kadına da tavsiye edildiğini ayetten çıkarabiliriz. Çünkü ayetin ifadesi emir değil, ibahedir. Yani gerektiğinde nüşuzla ilgili tedbiri eşlere bırakmış, eşin birinin nüşuzu halinde diğer eşin bu üç yol ile hareket edebileceğini söylemiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 242 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 506 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 617 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 705 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar