Nereye gitsek üreticiden aynı talep: Önümüzü açın

Cumhuriyet Halk Fırkası 13-14 Mayıs 1931’de daha önce uzun çalışmalar sonucunda Encümende hazırlanan programı görüştü, bazı değişiklikler yaptı ve kabul etti. Büyük Kongre’de 17...

Cumhuriyet Halk Fırkası 13-14 Mayıs 1931’de daha önce uzun çalışmalar sonucunda Encümende hazırlanan programı görüştü, bazı değişiklikler yaptı ve kabul etti. Büyük Kongre’de 17 Mayıs’ta da CHF Nizamnamesi yani tüzük oylandı.

CHF’nin program ve tüzükleri aslında neredeyse bir Anayasa gibidir. Türkiye’nin önündeki sorunları saptayıp gereksinmeler belirlenir, çözümler getirilir. Bunların yaşama geçmesi için de kurallar en ince ayrıntısına kadar belirlenir. Tüzüğün başlangıçtaki ilk esaslar bölümünde şu da önemle vurgulanır: “Fırka mensupları Fırka’nın programını, prensiplerini bilecek, onları müdafaa edecektir.

Prensiplerimizi, usanmaksızın, bütün vatandaşlara her vesile ve fırsatla söylemek ve anlatmak Fırka teşkilat ve mensuplarının mühim vazifesidir. Fırka, memlekette muhtelif maksatlarla vücutlanmış olan hayırlı ve faydalı teşebbüslerin ve teşekküllerin hayırhahıdır. Fırka henüz siyasi meıguliyet çağına gelmemiş olan bütün Türk gençlerini Fırka’nın tabii adayı sayar.” (Atatürk’ün Bütün Eserleri, c. 25, s.160) Tüzüğün 5. bölümünün, 4. maddesinde de ayrıntısıyla milletvekillerininin uyması gereken kurallar belirtilir.

Şöyle başlar:

“Mebusların özel hayatlarında, ticaret ve ziraat ve sanayi vesairedeki faaliyetleri devletin resmi kanunlarına tabidir. Fakat Cumhuriyet Halk Fırkası’na mensup mebusların mebusluk sıfatını özel menfaatları için istismar edememelerine Fırka umumi reisliği de özel bir itina gösterir.”

Şöyle biter:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kıvılcım Kürdümüzü de Türkümüzü de hepimizi yakar 25 Nisan 2024 | 533 Okunma ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 300 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 380 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 111 Okunma Evet, hanımlar! Emin olun biz böyle kalmayacağız 07 Nisan 2024 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar