Ah şu hurafe

Salı günü… Erdoğan’ın grup konuş­masını dinleyerek Odatv’ye göz atıyordum.Tesadüf…Erdoğan, “Cumhurbaş­kanını Mozart dinlemeye zorlamak faşistliğin dik...

Salı günü…
Erdoğan’ın grup konuş­masını dinleyerek Odatv’ye göz atıyordum.
Tesadüf…
Erdoğan, “Cumhurbaş­kanını Mozart dinlemeye zorlamak faşistliğin dik alasıdır” derken, Odatv’de bir haber okuyordum:
“Videolu dersler veren ve kendini ‘Çetin Hoca’ ola­rak tanıtan kişi, müzi­ğin -çalgıların olmadığı ve sözleri içinde haram unsur­lar barındırmadığı sürece-dinlenebileceğini, fakat çalgı aletleriyle olan mü­ziklerin dinlenmesinin haram olduğunu anlattı:
‘Keyfi olarak kasten müzik dinlemesinde haramlık vardır. Ama gayrı ihtiyari mağaza­ya gidiyorsun, arabaya biniyorsun veya otobüse biniyorsun gücün de yetmiyor bunu kapatma­ya. Orada keyfi olarak durmaman şartıyla yani, kendi isteğinle bu haramlık söz konusu olmadığından dola­yı, fazilet sahibi olan Rab’bim, kişiyi kaldı­ramayacağı şeylerden sorumlu tutmaz. Sıkıntı kendi isteğinle bunu yapman! Çalgıdır, ilahi­dir, çalgılı nasheedler/ cihat marşları, aman ha aman! Ben derim ki, hiç böyle bir riski göze almaya gerek yok…’”
Bin küsur yıllık tartış­ma bu. Oysa…
Müzik-çalgı üzerine Kur’an-ı Kerim’de ayet yok.
“İslam Açısından Müzik ve Semâ” kitabının yazarı İlahiyatçı Prof. Süleyman Uludağ, “çok zorlarsanız” diyor; “Kur’an’da müziğin yasaklandığına ilişkin altı ayet, yasaklanmadığına iliş­kin sekiz ayet bulursunuz!”
“Çetin Hoca” zorlayan­lardan! Lokman Suresi’nin 6’ncı ayetini kaynak göste­riyor.
Diyanet İşleri ise bu ayetin anlamı konusun­da farklı görüşte: “Bize göre, -Taberî’nin de belirt­tiği gibi- lehve’l hadîs de­yiminin özel olarak şarkı ve musiki anlamına geldiğine dair ayette herhangi bir işaret bulunmuyor.”
Tartışmaların sebebi hep bu; nereden baktığına bağ...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.190 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.506 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.535 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar