Cem- Papandreu’dan ‘rapor’a

Dün Enka Okulları’nda, merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan’ın sabık başbakanlarından, Cem’in Türk- Yunan barışının inşasındaki ortağı Yorgo...

Dün Enka Okulları’nda, merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan’ın sabık başbakanlarından, Cem’in Türk- Yunan barışının inşasındaki ortağı Yorgo Papandreu’nun adına ilk barış ödülleri verildi. “Cem-Papandreu Barış Ödülü”nü alan ilk iş insanları, Türkiye’den Şarık Tara ve Yunanistan’dan Theodor Papaleksopulos oldu. Benim de 1998 yılından beri çalışmalarına katıldığım, örnek bir “ikinci kanal diplomasisi” çabası olan Yunan-Türk Forumu da ödüle layık görüldü.

Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin en netameli günlerinde rahmetli Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’nın inisiyatifiyle düzenlenen bir konferansın ardından, Londra merkezli RUSI (Kraliyet Bileşik Hizmetler Enstitüsü) ve Oslo merkezli PRIO’nun (Oslo Barış Araştırma Enstitüsü) uzmanlık katkılarıyla iş insanları, akademisyenler, gazeteciler ve emekli diplomatlardan oluşan grup çalışmalarına başlamıştı.

18 yıllık süre içinde forum giderek iki devletin desteğini de alarak toplantılarını sürdürdü. Ege sorununun çözümüyle ilgili bir belgeyi hazırlayarak taraflara sundu. Son zamanlarda Kıbrıs meselesine yoğunlaştığından 2006 yılından sonra Türk ve Rum Kıbrıslılar da gruba dahil edildi. Bu grubun toplantıları sayesinde eski Dışişleri Bakanımız İlter Türkmen’in diplomasi, rahmetli Mehmet Ali Birand’ın da gazetecilik ve diplomasi analizi konularında rahle-i tedrisinden geçtim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar