İzlemedim ama hayranım!

POSTA’nın arka sayfasındaki dış haberlere imza atan şahane editörlerimiz, dün yine hislere tercüman bir haber bulmuştu... İngiltere’de yapılmış bir araştırmadan bahsetmişlerdi. Bu araştırmaya...

POSTA’nın arka sayfasındaki dış haberlere imza atan şahane editörlerimiz, dün yine hislere tercüman bir haber bulmuştu... İngiltere’de yapılmış bir araştırmadan bahsetmişlerdi. Bu araştırmaya göre; her iki kişiden biri, popüler dizileri izlemediklerini kabul etmek yerine yalan söylüyormuş! Hatta bu kişiler, izlemedikleri dizi hakkında yorum yapıp sohbetlere de katılıyormuş. Sebebi ise kişinin karşı tarafa ‘popüler kültürden geri kalmadığını’ belli etme arzusu. Bizde de durum tam bu. Dizi izleme yarışında herkes. Bir dizi yayınlanır yayınlanmaz öyle bombardıman oluyor ki; ‘ortalık durulsun sonra izlerim’ duygusu oluşuyor çoğu insanda.

En azından bende durum tam da bu. İzleme şevkim kalmıyor resmen. Mesela başıma bir şey gelmeyecekse eğer; ‘Squid Game’ bombardımanından çok sıkıldım, izleyesim kalmadı. Öte yandan... İngiltere’de ‘izledim denilen ama izlenmeyen’ diziler arasında başı ‘Stranger Things’, ‘Game of Thrones’ ve ‘Breaking Bad’ çekiyormuş.

Bizde hangi dizi için geçerli sizce bu durum? Şu ara izleyen de izlemeyen de ‘Kulüp’ dizisini konuşuyor malum. İzlemeden fikir sahibi olanları da görüyorum. Bir iki hafta bekledikten sonra, bombardımana dayanamayıp izledim ama!! İzleyip de bahsedenlerden olalım o zaman, ne dersiniz?

Türkiye’de hep bir senaryo sıkıntısı olduğu konuşulur. Oysa bu topraklardaki konu zenginliği dünyanın hiçbir yerinde yok. Ama ana akım kanallarda bunu izlemek yıllarca mümkün olmadı. ‘Seyirci izlemez’ argümanıyla bugünlere kadar geldik. O yüzden de entrikalı, ağalı, paşalı dizilere maruz kaldık hep. Reyting sisteminin etkisi de var elbet bu işte. Neyse ki, dijital kanallar imdada yetişti de, gerçek şeyler de yapılabilir oldu.

‘Bir Başkadır’ dizisi mesela... Beğenen de oldu, eleştiren de ama ezber bir kere bozuldu. Arkası gelecekti mutlaka. Bu kez ‘Kulüp’ dizisi bir başka el değmemiş konuya dokundu. Azınlıklar konusunda tarih ile yüzleşme diyebiliriz özetle. Varlık vergisi, azınlıklara yapılan haksızlıklar derken merak duygusu uyandırması işin en güzel kısmı bana göre. Kimine göre işin olmamış yanları olsa da, Yahudi cemaatinin önemli isimlerinden Silvyo Ovadya’ya göre, “Yapmacık unsurlar yok denecek kadar az.”

Dizi ekibine yardım da etmiş biri olarak, Oksijen gazetesine şunları söylemiş Ovadya: “Bugüne kadar Rum şivesiyle konuşanlar Yahudi taklidi yapardı. Bu dizide güzel konuşan kişiler görmek büyük fark yarattı.” “Türkiye’de bu konudaki en büyük sorunlardan biri, Yahudi dinine mensup bir Türk ile bir İsrailli’yi ayırt edememek” diyor Silvyo Ovadya. Bu konuda ezberlerimiz ve bilgi eksiğimiz o kadar çok ki; keşke bu dizi milat olsa…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 88 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 150 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 145 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 169 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar