Atatürk’ün barış projesi

Geçen hafta Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Diğer ülkeler bu saldırıyı kınamakla yetindi. NATO, BM gibi uluslararası örgütler savaşa engel olamadı. Dünya, endişeyle savaşı izliyor. Savaşın...

Geçen hafta Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Diğer ülkeler bu saldırıyı kınamakla yetindi. NATO, BM gibi uluslararası örgütler savaşa engel olamadı. Dünya, endişeyle savaşı izliyor. Savaşın yıkımını gördükçe kulaklarda Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözü yankılanıyor.

Bugün, benim “Atatürk’ün Barış Projesi” dediğim bir insanlık ütopyasından söz edeceğim. Bu proje sadece Türkiye’nin değil, dünyanın refahı ve esenliği için de bir çözüm önermesidir. Dünyada gerçek barışı kurulabilecek en sağlam reçetelerden biri Atatürk’e aittir.

“Behemehâl, şu ve bu sebepler için milleti harbe sürüklemek taraftarı değilim. Harp zaruri ve hayati olmalı. Hakiki kanaatim şudur: Ben milleti harbe götürünce vicdanımda azap duymamalıyım. ‘Öldüreceğiz’ diyenlere karşı ‘ölmeyeceğiz’ diye harbe girebiliriz. Lakin, hayatı millet tehlikeye maruz kalmayınca, harp bir cinayettir.” (Hakimiyeti Milliye, 21 Mart 1923, s.1.)

TAM BAĞIMSIZLIK

Atatürk için “barış” demek her şeyden önce “tam bağımsızlık” demekti. Çünkü emperyalizmin ve sömürünün egemen...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Atatürk’ün vizyonu” Laik Cumhuriyet 31 Ekim 2022 | 309 Okunma Türkiye’nin akıl çağı 24 Ekim 2022 | 192 Okunma Nutuk 95 yaşında 17 Ekim 2022 | 251 Okunma 100. yılında Mudanya Ateşkes Antlaşması “Atatürk, Emperyalizmi Çaresiz Bıraktı” 10 Ekim 2022 | 210 Okunma Abdülhamit’ten Vahdettin’e “Geçmişi Yeniden İnşa Etmek” 03 Ekim 2022 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar