Türkiye'ye diz çöktürmek istiyorlar

Çok enteresan günlerden geçiyoruz... Zor ve ilerideki yıllarda yeni nesillerin kulaklarını dört açıp dinleyeceği günler. Daha evvel de yazmıştım... Çok isterdim uzmanı olmayı ama değilim. Ekonomiyi...

Çok enteresan günlerden geçiyoruz... Zor ve ilerideki yıllarda yeni nesillerin kulaklarını dört açıp dinleyeceği günler.

Daha evvel de yazmıştım... Çok isterdim uzmanı olmayı ama değilim. Ekonomiyi ancak genel görünümünü değerlendirebilecek kadar biliyorum. Elbette ki değer verdiğim, bilgisine, tecrübesine güvendiğim iktisatçıların özellikle son günlerde yaptıkları analizleri elimden geldiğince takip etmeye ve ülke ekonomisinin geldiği bu noktayı mümkün olduğunca doğru okumaya çalışıyorum.

Ancak bu okumalarım yine de benim bir yol gösterici gibi yazılar döşenmeme yetmiyor.

Yetemez de zaten… Zira ülkemizin ekonomisinde şu son günlerde yaşanan dalgalanma sıradan bir durum değil.

Bir kere en başından şunu söylemem gerekiyor; “Ekonomideki bu durumu yaşayan tek dünya ülkesi Türkiye değil!”

Bilen biliyor ki, şu anda bütün dünya dalgalanıyor.

Birçok dev ülkeyi içine almış çok ciddi bir ticaret savaşı yaşanıyor.

Yani, ABD Doları karşısında değer kaybeden tek para birimi Türk Lirası değil.

3.2 trilyon dolara yakın rezervi ile tüm dünyaya meydan okuyan Çin bile şu aralar dolarla başa çıkamıyor. Çin’in para birimi yuan da Türk Lirası karşısında değer kazanıyor gibi görünse de Avrupa Birliği para birimi euro da dolar karşısında günbegün değer kaybediyor.

Tabii sadece dolar kuru ile ilgili değil dünya çapındaki bu ticaret savaşının nedeni.

Bankacılık da zor durumda. Birçok ülke bu krizi aşmak için habire faiz artırıyor. Yanı başımızdaki İran’ın yaşadıklarını yazmama gerek yok ama onların durumu bizden daha vahim. Yaklaşık 1 yıldır ciddi bir krizle boğuşan İran’a, bir de ABD üzerinden gelen ambargoların İran’ı çok büyük bir uçuruma sürüklediğini bilmeyen yok!

O nedenle; "Kurdaki hareketliliği sadece Türkiye’ye diz çöktürtmeye çalışıyorlar, şeklinde okumak doğru değil” diyorum.

Elbette nedenlerden biri.

Kesinlikle ABD’nin başını çektiği ve parasıyla tüm dünyada hegemonya kurmaya çalışan batılı ülkelerin Türkiye’ye karşı özel bir husumeti var ama tek neden bu değil.

Mutlaka bu krize bizim de tutulmamızın bizden kaynaklı sebepleri var. Nihayetinde sağlam, ayakları yere basan çok güçlü bir ekonomimiz olsaydı bu kriz de evvelki krizler gibi bizi teğet geçerdi.

Geçmedi…

Bu defa bizi aldı pençesine.

Ve görünen o ki bir süre daha böyle devam edecek durum.

İşte burada bize düşen sorumluluk ne onu bilmemiz gerekiyor.

Dün bu konuda tüm topluma örnek olacak en ilkeli tavrı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gösterdi.

Her türlü küstahlık ve şımarık tavrı takınıp aklınca Türkiye’yi terbiye etmeye çalışan ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye ile ilgili attığı tweet üzerine Akşener’in; “Sonuna kadar hükümetimizin yanındayız!” tavrını göstermesi gerçekten ayakta alkışlanacak bir hareket oldu.

Bir hemcinsi olarak kendisini kutluyor ve herkesi Sayın Akşener gibi sağduyulu olmaya davet ediyorum.

Ve muhalif tüm siyasilerin de yaşanan bu kaostan beslenmeyi, siyaseten nemalanmayı bir kenara bırakıp, Akşener’in aldığı bu halis tavrı örnek almalarını öneriyorum.

İşin şakası yok!

Ortada ciddi bir kriz var ve herkes bilmeli ki bu kriz boğarsa sadece AK Partilileri ya da onlara oy verenleri boğmaz, herkesi boğar! Tamamımızı!

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın… 26 Nisan 2023 | 10.508 Okunma Depremzede seçmenle ilgili tuhaf bir durum var 18 Nisan 2023 | 538 Okunma İnce'nin cevaplamasını istediğim soru şu! 15 Nisan 2023 | 1.497 Okunma Seccade… 01 Nisan 2023 | 472 Okunma Akşener ne yapsaydı? 29 Mart 2023 | 1.012 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar