"Siz hala anlamadınız mı felaketin büyüklüğünü!"

Habertürk Gazetesi Yazarı Sevilay Yılman'ın bugünkü (15.02.2023)'' "Siz hala anlamadınız mı felaketin büyüklüğünü!"' başlıklı yazısı.

Deprem Bölgesinden döndüğümün ertesi günüydü... Gece yarısı arkadaşım Neyzen Burcu Karadağ Whatsapp üzerinden paylaşmış olduğu tweeti iletip destek olmamı istedi. Diyordu ki: "Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine gençlerden inanılmaz tepki var! Oğlum ve arkadaşları isyanlarda! Pandemiden sonra zaten bozulmuş olan gençlerin morali yeniden sarılmaya çalışılırken alınan bu karar, çocuklarda geri dönülmez yaralar açar! Başka çözümler bulsunlar! Polisevleri, öğretmenevleri, oteller ne güne duruyor?"

Çok yorgundum ve tam uyumak üzereydim.

Muhakeme yeteneğimi kaybetmiş olmalıyım ki oğlu üniversite birinci sınıfta olan anne olma dürtüsü ile hareket eden Burcu’nun ricasının doğru olup olmadığını sorgulamadan anında destek verdim.

Hemen akabinde de vurdum kafayı yattım.

Sabah uyandığımda ise ilk işim verdiğim desteği çekmek oldu çünkü yanlıştı bu bakış açısı.

Burcu, bir konuda yerden göğe kadar haklıydı.

Çok çok iyi anlıyorum onun hislerini de ve ne demek istediğini de!

Nihayetinde ben de üniversitede eğitim gören bir gencin annesiyim.

Evet, bu karar gençleri çok üzdü. Evet, 2 yıl pandemi nedeniyle gidemedikleri okullarına henüz kavuşmuşlardı. Evet, o 2 yılda bozulan düzenlerini daha yeni yeni kurmaya çalışıyorlardı ve bu nedenle itiraz edemiyorum onlara da ama!

Bu kararı alan idare de haklı!

Çünkü başka çaresi yok.

Depremzedeleri acilen istihdam edecek en uygun mekanlar maalesef KYK yurtları.

Polisevleri, öğretmen ya da diğer kurumlara ait dinlenme tesisleri asla o ihtiyaca cevap verecek sayıda da değil, nicelikte de!

Bakın…

Toplamda 13 milyon nüfusu barındıran bölgede oldu bu felaket.

Tamamı değil ama kabaca bir hesapla en az %30’u etkilendi.

Sayayım size rakamları…

Depremde yıkılan bina sayısının 20 binden fazla olduğu söyleniyor (Bağımsız birim yani hane/daire sayısı bilinmiyor henüz)

Bunların çoğu yüksek katlı, çok daireli binalar.

Bu bir yana.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremden etkilenen aralarında Kayseri, Niğde ve Kilis’in de yer aldığı 13 ilde hasar tespitine başladı.

Yazıyı yazmadan önce baktım son rakamlara…

Şöyle: 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde yaptığı hasar tespit çalışmasına göre; 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gerektiğine karar verilmiş.

46 bin 640 bağımsız birim ise orta hasarlı, 439 bin 647 bağımsız birim ise az hasarlı!

Koyun üst üste toplayın!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın… 26 Nisan 2023 | 10.515 Okunma Depremzede seçmenle ilgili tuhaf bir durum var 18 Nisan 2023 | 540 Okunma İnce'nin cevaplamasını istediğim soru şu! 15 Nisan 2023 | 1.499 Okunma Seccade… 01 Nisan 2023 | 472 Okunma Akşener ne yapsaydı? 29 Mart 2023 | 1.014 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar