Kaynak değil idrak sorunu

Seçim vaatleri, seçmenin partisinden ne beklediğinden ziyade, partinin zihin yapısınıanlattığı için daima ilgimi çekmiştir.Öyle ki 40 yıldan fazla izlediğim her seçimde, hangi partinin, ekonomiden...

Seçim vaatleri, seçmenin partisinden ne beklediğinden ziyade, partinin zihin yapısınıanlattığı için daima ilgimi çekmiştir.
Öyle ki 40 yıldan fazla izlediğim her seçimde, hangi partinin, ekonomiden kültüre dek hayatın her alanında neler vaat ettiğini, mukayeseli inceler, değerlendiririm.
Görebildiğim temel eğilim şu yönde: Merkez sağ partiler pastayı büyütme yönünde vaatlere yoğunlaşırken, merkez sol partiler ise büyütülen bu pastanın daha adil paylaşımıetrafında seçim beyannamesi oluşturmuş.
Biliyoruz ki seçmen davranışlarında ekonomi, açık ara diğer faktörlerin önünde seyrediyor(%22) ve kasaya keseye dair söylemler kadar bunları gerçekleştirmeye dair inandırıcılıkönemli.
Özetle ekonomik vaatler "gerek şart" olsa da bunları gerçekleştirmeye dair inandırıcılık, "yeter şart" olmaktadır. Bu noktada artık projeler devreye girmekte, vizyon sorgulanmakta ve kaynaklandırılmamış vaatler ise seçmen tarafından ayıklanmaktadır. 
Ak Parti'nin son 13 yılda yaptığı; proje fikrini parti programlarının olmazsa olmazı haline getirmesidir. Bu sayede diğer siyasi partiler, genel söylemler yerine somut projeleridevreye almış ve daha fazla rakam verir hale gelmiştir.
Seçim beyannamelerinde proje fikri tutsa da kaynak gösterme konusunda bazı partilerin hâlâ nal topladığını söylemek mümkün...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar