İşi ehline vermek şart

İşkur'un araştırması, istihdamda nitelik arayışının giderek arttığını ortaya koyuyor. Ne iş olsa yaparım ezberindekiler yapacak iş bulamazken işin hakkını verenler, neredeyse mumla aranır...

İşkur'un araştırması, istihdamda nitelik arayışının giderek arttığını ortaya koyuyor. Ne iş olsa yaparım ezberindekiler yapacak iş bulamazken işin hakkını verenler, neredeyse mumla aranır oldu.

Değer üretmeyen süreçler, çalışan sayısıyla var olur, niteliğe bakılmaz. Ancak bir ihtiyacı karşılamaya yönelik iş tanımı yapıyorsanız, işe göre donanım talep edersiniz. Misal gıda denetimi şayet derdiniz ise oraya "hamili kart" dolduramazsınız. Bunun için eğitim almış gıda mühendisi kullanmalısınız.

Şayet derdiniz verimlilik ise işletmenizi "akrabayla" doldurmaz, iş süreçlerinin gerektirdiği nitelikleri taşıyanları o pozisyona getirirsiniz. Eğer aksini yaparsanız, Kayıp Yıllar 90'larda çok fazla eleştirdiğimiz KİT arpalıklarına dönersiniz.

Gıda mühendislerini ele alalım. Denetimsizlik yüzünden insan sağlığı tehdit altında ve ülkemizde bu denetimi sağlamak için en az 20 bin kişilik nitelikli istihdama ihtiyaç var.

Bu insanları eğittik, var ettik ama onların yetkinliğine uygun pozisyon oluşturamadık. Veteriner hekimlerin neredeyse tamamı, ziraat mühendislerinin üçte ikisine pozisyon bulunurken, gıda mühendislerinin ancak \%10'u iş bulabilmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar