İran küreye dahil olurken

Cumhurbaşkanı ile günübirlik resmi ziyaret için Tahran'dayız. Uçağın alana inişinden Sadabad Sarayı'ndaki atlı askerlere dek üst düzeyde resmi devlet töreniyle muhteşem bir karşılamaya tanık olduk....

Cumhurbaşkanı ile günübirlik resmi ziyaret için Tahran'dayız. Uçağın alana inişinden Sadabad Sarayı'ndaki atlı askerlere dek üst düzeyde resmi devlet töreniyle muhteşem bir karşılamaya tanık olduk. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile kol kola yürüyen Erdoğan'a gösterilen ilgi, nükleer uzlaşıyı tartışan İran halkına mesaj niteliğinde: Gerilim değil zenginlik ve refah istiyoruz.
İran, petrol ve doğalgaz ihracatına rağmen, nükleer geliştirme programı yüzünden ambargo sürecinde... BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya ile Çin (5+1) denetiminde uygulanan ambargo ile İran'ın şu ana kadar AB'den 7 milyar $'ı serbest bırakıldı. Çin, Hindistan ve diğer Pasifik Havzası başta olmak üzere kürenin tamamında tahminen 100 milyar $'lık petro-doları birikmiş durumda.
Ambargo sürecinde BM kurallarına tam uyan ancak ABD'nin abarttığı alanlarda İran ile ticaret yapan Türkiye, 17 Aralık'taki Halkbank'a yönelik operasyonla zarara dahi sokuldu. Şimdi İran, çerçeve anlaşma ile ambargodan arınıp küresel ekonomi ile bütünleşme sürecine girecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar