Gayri resmi Amerika

Amerika’nın FETÖ liderinin iadesi konusunda ayak sürüyeceği ve bazı hukuksal argümanların arkasına sığınılarak iadenin geciktirileceği ve hatta hiç gerçekleşmeyeceği yolunda izlenimler geliyor.ABD...

Amerika’nın FETÖ liderinin iadesi konusunda ayak sürüyeceği ve bazı hukuksal argümanların arkasına sığınılarak iadenin geciktirileceği ve hatta hiç gerçekleşmeyeceği yolunda izlenimler geliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, FETÖ liderinin geri verilmesiyle ilgili kendilerine sunulan dosyaları hâlâ daha incelediklerini ve anlamaya çalıştıklarını söylemiş. www.haberturk.tv sitemizde çıkan bu haberi okuduktan sonra, “Hâlâ neyi anlamaya çalışıyorlarsa?” diye düşündüm ve sonra da gayri resmi Amerika aklıma geldi.
Amerikalı dostarım da bilir, FETÖ lideri gibi insanlar hakkında verilen kararlar hiçbir zaman salt hukuki değildir, orada kararlar hep siyasi ve sonuçta Amerikan devletinin çıkarlarına uygunluk açısından değerlendirilir.
Ama eğer resmi söyleminizde kullandığınız argümanlar samimi ise ve bunda ısrarlıysanız yani 15 Temmuz darbe girişimiyle suçlanan FETÖ lideri ile bu konuda hiçbir yönlendirmeniz olmadıysa onu iade etmeniz için hiçbir sakınca da olmaması gerekir. Sadece ileride onunla aranızdaki bağlantılar ortaya çıkacak diye korkuyor olabilirsiniz.
Ben geçenlerde Amerikan sisteminin iç işleyişi açısından bir yazı yazdım. O yazıda anlatılanlar, yasalarda yazılı olan ve halka anlatılan resmi Amerika’yı tanımlamaktadır.
Ama siz de biliyorsunuz, bir de gayri resmi Amerika var.
Bu gayri resmi Amerika, yeri geldiğinde Guantanamo gibi bir uygulamayı da hukukun üstün olduğu toplumda başlatabilmiştir. Guantanamo’da tüm hukuki güvenceler, anayasal haklar ve insan hakları askıya alınabilmiştir. Başkan Obama, bu kampı kapatmak istemesine rağmen uzun süre kapatamamıştır.
Amerika, bizim içinde bulunduğumuz bölgeyle ilgili kararlarını çoğunlukla gayri resmi Amerika’nın yönlendirmeleriyle veriyor. İnsansız hava uçakları ile yaplan bombardımanların insan haklarına ve uluslararası hukuka uygun olduğu şüphelidir. Bu bombalamalarda “collateral damage” denilen tali hasarlar, istenmeyen yan etkiler de olur; yani bombanın asıl hedefi yanında hep masum insanlar da ölür. Bu nedenle Amerika’nın elinde çok sayıda masum insanın kanı vardır.
EĞER FETÖ LİDERİ İADE EDİLMEZSE
Amerika, Cumhuriyet tarihimizin önemli bölümünde resmi Amerika’nın duyarlılık kuralları çerçevesinde bizimle ilişkisini götürdü. İstisnai dönemler de oldu tabii ki ama genelde ilişkilerimiz resmen düzgündü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 164 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar