Elitlerin gecesi

Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner, her yıl New York kardinalinin davet sahibi olduğu ve açıklanan amacıyla “hayır işleri için para toplanan” yemekli bir davettir. Asıl amaç ise “New York (Amerika) elitlerini bir...

Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner, her yıl New York kardinalinin davet sahibi olduğu ve açıklanan amacıyla “hayır işleri için para toplanan” yemekli bir davettir. Asıl amaç ise “New York (Amerika) elitlerini bir araya getirmek, bir sınıf olarak güncel olaylar hakkında nasıl tavır alınacağının konuşulması ve sınıf içi dayanış- manın ve bağlantıların sürdürülmesi”dir.
Her yıl tekrarlanan bu davet, 4 yılda bir özel önem de taşır. Çünkü başkan adayları mutlaka bu davete katılır ve elitlerle bağlantılar kurarlar. Ülkeyi yöneten esas insanların gelecek seçimde nasıl tavır aldığı, kimden yana olduğu ortaya konur ve medya elitleri de buna göre tavırlarını belirler.
KENDİNLE DALGA GEÇMEK
Önceki gece Hillary Clinton ile Donald Trump’ın katılımıyla yapılan davetle ilgili bilmeniz gereken bir konu daha var. Önemli insanların kendileriyle acımasızca dalga geç- tikleri ve diğer katılanlardan kendilerine hakarete kadar varabilen yıkıcı sözler duymaktan oluşan davetlerdir bunlar. Bu tür davetlere “roasting” (kavurma) deniliyor. Yani hedef seçilen kişinin tam anlamıyla sözlerle, esprilerle kavrulmaktan beter hale getirilmesidir bu.
Kızmak ve tepki vermek kural dışıdır bunlarda. Aleyhinde konuşulan insan, duyduğu her şeye sadece karşı bir espriyle cevap verebilir, kızgın ve kavgacı olmak ayıplanır. New York’ta sadece bu amaç için 1904 yılında kurulmuş Friar’s Club adlı özel bir kulüp de vardır. Bu geceler, yaklaşan seçimin hemen öncesinde başkan adaylarının karakterlerinin elitler tarafından son defa ölçüldüğü bir toplantıdır. Önceki gece Hillary Clinton ile Donald Trump yemekte sahneyi, aralarında sadece New York kardinalinin bulunduğu oturma düzeninde paylaştılar.
Yapılan konuşmalarda kural, konuşanın ilk önce esprilerle kendisiyle dalga geçmesi ve insanları kendine güldürmesi, ancak ondan sonra başkalarına saldırıya geçmesidir. Gecede ilk konuşmayı Trump yaptı sonra da Hillary çıktı konuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 164 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar