DEAŞ'a şimdi ne oluyor?

AMERİKAN yönetiminin bölgeye bakan tüm birimleri, “Rakka’dan sonra Suriye’de ne yapılmalı?” sorusuna uygun plan oluşturmak için çalışırken, istihbarat birimleri de Rakka ve Musul’dan kovulan...

AMERİKAN yönetiminin bölgeye bakan tüm birimleri, “Rakka’dan sonra Suriye’de ne yapılmalı?” sorusuna uygun plan oluşturmak için çalışırken, istihbarat birimleri de Rakka ve Musul’dan kovulan DEAŞ’ın şimdi ne yaptığı sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.

Amerikan ordusunun kurmay subaylarını yetiştiren askeri akademisi West Point’in bünyesindeki “Combating Terrorism Center” (Terörizmle Mücadele Merkezi) bu konuda 20 sayfalık bir rapor yayınladı.

Raporda hiç kimsenin DEAŞ, Rakka ve Musul gibi şehirlerden çekildi diye kontrolü ve temkinli olmayı elden bırakmaması gerektiği vurgulandı.

“DEAŞ belirli bir bölgede bulunurken daha örgütü bir yapı görünümü veriyor” denilen raporda, “Bundan böyle DEAŞ köklerine dönüyor. Örgütsüz eylemcilerin inisiyatif aldığı bir durum ağırlık kazanıyor”denildi.

Bu da özellikle Suriye ve Irak içinde önümüzdeki günlerde çok sayıda canlı bomba saldırısının olacağı anlamına geliyor.

1648 SALDIRI

İstihbarata göre DEAŞ’ın belli yerlerdeki örgütlü yapısının dağılmaya başlamasından sonra Suriye ve Irak’ta toplam 16 şehirde 1648 saldırı gerçekleştirilmiş.

DEAŞ’ın, Rakka ve Musul’da varlığını sürdürürken çeşitli yerlerdeki saldırılarını ya uzun menzilli tüfek ya da topla yapmayı tercih ettiği belirtiliyor.

Canlı bomba saldırılarının bu dönemde azalma eğilimine girdiği vurgulandıktan sonra raporda bundan böyle canlı bomba saldırılarının şu anda kaçmakta olan DEAŞ militanları tarafından yapılacağının tahmin edildiği ifade ediliyor.

Saldırıların özellikle Suriye’nin doğusu ile Irak’ın batısı ve kuzeyinde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

Bölgedeki birçok yerin bu tür saldırılara karşı korumasız olduğunun anlatıldığı raporda bir örnek de veriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar