Darbe planları neden bozuldu?

Darbecilerin yenilgiye uğramalarının en önemli nedeni, sürecin kritik bir aşamasında mutlaka geleceğine inandıkları laik desteğin gelmemesiydi. O korkunç geceyi bilim insanı...

Darbecilerin yenilgiye uğramalarının en önemli nedeni, sürecin kritik bir aşamasında mutlaka geleceğine inandıkları laik desteğin gelmemesiydi.

O korkunç geceyi bilim insanı soğukkanlılığıyla “yapı çözümü” (deconstruction) analizine tabi tutmak gerekiyor.

Ben Amerikan kökenli bazı uzmanların yaptığı darbe çözümlemesi analizlerini okudum. Bizim medyada bunlardan hiç bahsedilmedi, ama New York Times ve Washington Post sayfalarında bu uzman analizlerine yer veriyorlar.

Bu uzmanlar, “Darbe başladığı andan itibaren adım adım başarısızlığa doğru gidildiğini, bir darbe girişiminin başarılı olabilmesi için gereken hemen hiçbir şartın yerine getirilmediğini” söylüyorlar. “En önemlisi de bu tür süreçlerde kritik bir noktada gerekli olan halk desteğinin de bulunmaması nedeniyle başarısızlık kesinleşti” diyorlar ve bu sözlerini teorik çalışmalardan edinilen istatistiki bilgilerle destekliyorlar.

O geceyi başı ve sonuyla değerlendirdiğimizde görülüyor ki, darbeciler o geceden önce uzun zaman bu işi planlamış ve hazırlanmışlar. Sonradan ortaya çıkan hazırlık belgeleri bunu gösteriyor.

Ancak her ne kadar çok hazırlanmış olsalar da darbe başladığında o hazırlık sanki hiç yapılmamış gibi bir dağınıklık, bir amatörlük vardı. ABD Dışişleri BakanıJohn Kerry de zaten olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada işin bu boyutuna değindi.

DARBECİNİN GERÇEK NİYETİ

Darbeci bence o gece sürecin kritik bir aşamasında geleceğine inandıkları halk desteğinin kendilerini başarıya taşıyacağını düşünüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 164 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar