Acil plan gerekiyor

Malum bir ekonomik durgunluk, bir kısırdöngü içindeyiz. Ekonominin altyapısı halen çok sağlam. Vurulmaya çalışılan onca darbeden sonra -darbe girişimi, global iktisadi şeytanca oyunlar hepsi bir arada geldiler-...

Malum bir ekonomik durgunluk, bir kısırdöngü içindeyiz.

Ekonominin altyapısı halen çok sağlam. Vurulmaya çalışılan onca darbeden sonra -darbe girişimi, global iktisadi şeytanca oyunlar hepsi bir arada geldiler- Türkiye hâlâ daha dayanıyor.

Bunlar tamam da, biz şu anda ekonomik krizlerin sağlayabileceği bazı imkânları da kullanmak aşamasına geliyor olabiliriz.

Ekonomik durgunluğu fırsata çevirmek mümkün.

GÜVENİ SAĞLAMAK

Görüldüğü gibi bunların hepsi ekonominin temelde aslında güçlü ve ilerde iyi şeylerin olacağına güven duymakla bağlantılı gelişmeler.

Güvensizlik ekonominin geleceği hakkında irrasyonel beklentiler yaratır.

Eğer güven yaratılırsa bunlar gelecek hakkında rasyonel beklentilere dönüşür ve var olan krizden ülkenin çok daha sağlam bir yapıyla çıkması sağlanır.

“Geleceğe yönelik güven ortamını nasıl sağlayacağız?” ülkemizin acil yakıcı sorunu budur.

Gayet tabii ki yönetim orta ve uzun vadeli programlar hazırlayarak gündelik vereceği bazı tepkilerle bunu sağlamaya uğraşıyor ve uğraşacak da.

Ancak Türkiye’nin şu anda ihtiyacı olduğu en önemli şey bir plandır.

PLAN DENİLİNCE

Türkiye’de bir plan ihtiyacından ne zaman bahsetsem daima tepki aldım. Bu acaba benim Marksist olduğumu bilenlerin gösterdiği bir tepki mi yoksa Soğuk Savaş dönemlerinden kalan bir tavır mı, tam bilemiyorum. Plandan bahsedince insanlar daima otoriter, merkezi, emredici bir planı anlıyorlar. Öncelikle şundan emin olunuz ki, kimsenin Stalinist Sovyet tipi bir plandan bahsettiği yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 164 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar