Savaşa girmek mecburi mi idi?

Hafta sonu İbrahim Kiras’ın yazdığı yazı benim de zaman zaman düşündüğüm bir konuyu içeriyordu. Acaba I. Dünya Savaşı’nın dışında kalabilir miydik?Pek çoğumuza savaşa...

Hafta sonu İbrahim Kiras’ın yazdığı yazı benim de zaman zaman düşündüğüm bir konuyu içeriyordu. Acaba I. Dünya Savaşı’nın dışında kalabilir miydik?

Pek çoğumuza savaşa girmek kaçınılmaz görünüyor. Savaş öncesi emperyalist paylaşım planları içinde Osmanlı toprakları sıklıkla geçiyor. Bu bilinen bir gerçek ancak benim itirazım şuna; gizli paylaşım antlaşmalarında adımızın geçmesinin bu anlaşmaların uygulanabileceği anlamına gelmemesi. Dünyada hemen her dönem bir yerlerde birtakım güçler arasında bir şeyler alınıp veriliyor ama bu alıp vermelerin uygulamada birebir uygulanabildiği bir durum nerede ise yok.

Savaş Sanatı kitaplarında “Savaş için yapılacak bütün planların ilk kurşundan sonra anlamsızlaştığı” vurgulanır çünkü hiçbir plan gerçekte olanlarla bire bir örtüşmez.

Suriye ve Ukrayna’da yaşananlar bunun açık göstergesi.

I. Dünya Savaşı öncesi Osmanlı için konjonktürün değiştiği ortada. Yükselen Alman tehdidi İngilizleri geleneksel politikalarını terke zorluyor. İngiltere, kendisine yakın tehdit gördüğü Almanya’ya karşı Rusya’yı yanına çekebilmek için birtakım tavizler veriyor. Fransa zaten Almanya ile burun buruna.

1914 itibariyle kimse savaşa...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Devleti ele geçirmek lazım!.. 01 Mayıs 2024 | 219 Okunma Üç çocuktan aşağısı kurtarmaz!.. 24 Nisan 2024 | 408 Okunma Belediyecilik mi hayır işletmeciliği mi? 17 Nisan 2024 | 364 Okunma Bugün bayram günü derler 10 Nisan 2024 | 44 Okunma Siyasetçinin işini halk yaparsa!.. 03 Nisan 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar