Moskova’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Planı-1

Moskova’da oluşturulmakta olan “Ortadoğu ve Kuzey Afrika Planı”nın ana hatları, Dr. Mehmet Perinçek tarafından tartışılmak üzere haritasıyla birlikte kamuoyunun görüşüne sunuldu. Projenin...

Moskova’da oluşturulmakta olan “Ortadoğu ve Kuzey Afrika Planı”nın ana hatları, Dr. Mehmet Perinçek tarafından tartışılmak üzere haritasıyla birlikte kamuoyunun görüşüne sunuldu. Projenin amacı, “Avrasya Seçeneği”ni bölgemizde hayata geçirerek, ABD’nin yeni projelerini etkisiz hale getirmek olarak özetlenebilir. Projenin esin kaynağı, Astana Süreci’yle oluşturulmuş Moskova-Ankara-Tahran birlikteliğidir. Projede bu birlikteliği stratejik bir temele oturmanın yolu olarak “Moskova, Ankara ve Tahran’ın geleneksel köklerine dönerek üç manevi medeniyetin merkezleri haline gelmesi” önerilmektedir. 

İMPARATORLUK GEÇMİŞİ VE MLLİ DEVLET

Türkiye, Rusya ve İran’ın imparatorluk geçmişleri, bölgemizdeki devlet kurma ve yönetme birikiminin kökenini oluşturur. “Başı dik bir coğrafya”da yaşamamızın temelinde yatan başlıca etkenlerden biri, kuşkusuz bu değerli birikimdir. Öte yandan günümüzde bu birikimin en etkin biçimde açığa çıkmasını sağlayacak olan örgütlenme biçimi, “milli devlet”tir. Avrasya Seçeneği’nin temel yapıtaşları, geçmişin “manevi medeniyetleri” değil, günümüzün milli devletleridir. Aslında bu tarihsel gerçeği doğrulamak için başvurulabilecek en önemli tanık, Astana İttifakı’nın kendisidir. Bu ittifakın temelini geçmişin manevi mirasları değil, milli devletlerin ABD emperyalizminin tehdit ve saldırılarına karşı güncel ortak mücadelesi oluşturmaktadır. 
İnsanlığın geçmişi, kazanımlar kadar bugün toplumsal ilerlemenin önünde engel oluşturan bir hurda yığınını da içinde barındırır. Din ve mezhep temelinde bölünme, milletleşmenin önünde feodal dönemden artakalmış önemli bir engeldir. Bu bölünmenin panzehri, “Moskova, Ankara ve Tahran’ın geleneksel köklerine dönmeleri” değil, lâikliktir. Ankara açısından, geçmişinden aldığı gücü emperyalizme karşı Avrasya Dayanışmasını da güçlendirecek biçimde seferber etmenin yolu, “Sünni İslâm’ın geleneksel köklerine dönmek”ten değil, yeniden Atatürk Devrimi yoluna girmekten geçer. 

BOP’TAN ÇIKARILACAK TEMEL DERS 

Proje, Vahabilik-Geleneksel İslâm çelişmesinden yararlanmak amacıyla Geleneksel İslâm’ın arkasında durmayı önermektedir. Gerekçe, ABD’nin Vahabilik kaynaklı yobaz terörü Büyük Ortadoğu Projesi’nde koçbaşı olarak kullanmış olmasıdır. ABD, tasarımı kendisine ait olan bu yobaz terörü milli devletlerin yıkımında kullandığı gibi, ondan aynı zamanda kendisine meşruiyet kazandıran bir “düşman modeli” olarak da yararlanmıştır. Amerika, yarattığı bu düşmanın karşısına biçki-dikişini yine kendisinin yapmış olduğu “Ilımlı İslâm”ı konuşlandırmıştır. BOP’tan çıkarılacak bir ders varsa, o da BOP’u çökertenin “İslâm’ın nasıl ele alındığı”değil, milli devletlerin ABD’ye karşı direnişinin olduğudur. 

MEZHEP ESASI MI MİLLİ DEVLET ESASI MI?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Milli demokratik devlet ve kalkınma (1) 16 Nisan 2022 | 76 Okunma Üniversite yönetimi sorunu 09 Mart 2021 | 26 Okunma Moskova’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Planı-2 08 Ekim 2019 | 201 Okunma Moskova’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Planı-1 01 Ekim 2019 | 416 Okunma Bilinç ve sahte bilinç 17 Eylül 2019 | 64 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar