Halep'teki tahliye tahliye formülü Afrin'e çözüm olabilir mi?

2016 sonunda Halep’te rejimin kuşatması altındaki bir cepte sıkışan silahlı Suriyeli muhalif grupların otobüslerle buradan tahliye edilmesi yöntemi, Afrin harekâtının şehir merkezine dönük ikinci...

2016 sonunda Halep’te rejimin kuşatması altındaki bir cepte sıkışan silahlı Suriyeli muhalif grupların otobüslerle buradan tahliye edilmesi yöntemi, Afrin harekâtının şehir merkezine dönük ikinci safhasının başlaması halinde kan dökülmesini önleyecek bir çıkış yolu olabilir mi?

Türkiye’nin saygın düşünce kuruluşu Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nin (EDAM) ‘Zeytin Dalı’ harekâtı üzerine hazırladığı 14 sayfalık rapor, bu seçeneğin kayıpları en aza indireceğini ve aynı zamanda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin içine girdiği krizin önünün açılabilmesinde anahtar rolü oynayabileceği savını ortaya atıyor.

Toplam 14 sayfa tutan ayrıntılı rapor, EDAM’ın diplomat kökenli başkanı Sinan Ülgen ile Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden doktoralı savunma analizcisi Dr. Can Kasapoğlu tarafından ortaklaşa kaleme alınmış.

Raporun büyük bir bölümü harekâtın ilk iki haftasındaki hava ve kara aşamalarının teknik değerlendirmesine ayrılmış. Rapor, öncelikle Türk Hava Kuvvetleri’nin harekâtın ilk günü muharip uçak envanterinin dörtte birini havalandırdığına dikkat çekerek, bunun son dönemde sınır ötesi harekâtlardaki en yüksek oran olduğunu vurguluyor.

Raporda daha sonra altı çizilen nokta, kırsal ve dağlık alanda yürütülen muharebeden sonra çatışmanın ikinci safhada Afrin şehir merkezine yönelmesiyle birlikte ‘şehir savaşı’ konseptine geçilecek olmasıdır. Rapor, meskûn mahallerdeki çatışmaların ordular için en zor görevlerden biri olduğunu, kentsel çatışma ortamlarının her zaman savunmada olan tarafın lehine çalıştığını hatırlatıyor.

“Afrin’in içinde şehir harekâtı yapılabilir ancak risklidir” saptamasını yapıyor rapor ve hemen ardından YPG militanlarının şehir içinde olmanın avantajlarından yararlanacaklarını belirtiyor.

Ülgen ve Kasapoğlu, bu çerçevede doğrudan şehir muharebesine girilmesi yerine “kuşatma&rdqu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 317 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 458 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar