24 Haziran soruları (1) İttifak için nasıl oy kullanacağım

BİR süredir 24 Haziran’da ilk kez ittifak sisteminin işleyecek olması nedeniyle yeni sistemde oyların nasıl kullanılacağı ve nasıl hesaplanacağı konusunda sorularla karşılaşıyorum.Kısa bir yazı dizisi...

BİR süredir 24 Haziran’da ilk kez ittifak sisteminin işleyecek olması nedeniyle yeni sistemde oyların nasıl kullanılacağı ve nasıl hesaplanacağı konusunda sorularla karşılaşıyorum.

Kısa bir yazı dizisi içinde bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.

Yöntem olarak önce milletvekili seçimi için nasıl oy kullanılacağı başlığıyla yola koyulup, şu sorulara yanıt arayabiliriz:

Yalnızca ittifaka oy atabilir miyiz? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir miyiz? Bu seçeneğe yöneldiğimizde, ittifakla birlikte en çok kaç parti için oy verebiliriz? Mührü ittifaka değil de, ittifak bünyesindeki birden çok partiye basabilir miyiz?”

*

Oy kabinine giren seçmenler, sandık kurulu tarafından kendilerine verilmiş olan oy pusulasında üstünde ‘CUMHUR İTTİFAKI’ ve ‘MİLLET İTTİFAKI’ olmak üzere iki hane ve ayrıca bunların altında partilere ayrılmış bölümlerle karşılaşacak.

Geçen mart ayında kabul edilen ve kısaca ‘İttifak Yasası’ olarak adlandırılan 7102 sayılı yasayla seçim sisteminde ilk kez oy pusulalarında ‘ittifak alanı’ kavramı getiriliyor. Bu kavram, yasada “İttifak alanı, ittifak unvanı bölümü ile aralarındaki boşluk dâhil ittifak yapan siyasi partilerin sütunlarının tamamını ifade eder” şeklinde tanımlanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 288 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 458 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar