Yargıda 5 yıl önce, 5 yıl sonra

Her şey, Danıştay’ın 10 Mayıs 2014’teki kuruluş yıl dönümü töreninde başladı. O dönem başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün...

Her şey, Danıştay’ın 10 Mayıs 2014’teki kuruluş yıl dönümü töreninde başladı. O dönem başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hemen yanında oturuyordu. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu konuşmasını yaparken, Erdoğan birden sinirlendi. Feyzioğlu’na önce oturduğu yerden tepki gösterdi. Sonra ayağa kalktı. Gül’ün, Erdoğan’ı yatıştırma girişimi fayda etmedi. Cumhurbaşkanı Gül’le birlikte salonu terk etti.

2 Aralık 2014’te, Yargıtay Kanunu’nun adli yılın açılışını düzenleyen 59. maddesi yürürlükten kaldırıldı. Yargıtay, yasal dayanağı kaldırılmasına rağmen gelenekselleşen adli yıl açılış törenini 2015 yılında Dünya Barış Günü’ne rastlayan 1 Eylül’de yaptı. Törene, Erdoğan’ın tepki gösterdiği TBB Başkanı Feyzioğlu beklendiği gibi çağrılmadı. TBB’nin alternatif törenine ise Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA), Avrupa Barolar ve Hukuk Kuruluşları Konseyi (CCBE), Avrupa Barolar Federasyonu (FBE) ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı.

SARAY DÖNEMİ

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından adli yıl açılış törenleri Cumhurbaşkanlığı sarayına taşındı. 2016-17 adli yıl açılış töreni saraydaki kongre salonunda yapıldı. Cumhurbaşkanı salona girerken savcı ve hakimler tarafından ayakta alkışlandı. Adli yıl açılışında ilk kez Cumhurbaşkanı konuştu.

2016-2017 adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılacağı belli olmadan önce TBB de törene davet edildi. Yargıtay Başkanlığı, 2016-2017 adli yıl açılış töreninin bir otelin kongre salonunda düzenleneceğini, geleneğe uygun bir şekilde TBB Başkanı’nın da konuşma yapacağını TBB’ye yazılı olarak iletti. TBB de bunu memnuniyetle kabul ettiğini Yargıtay Başkanlığı’na bildirdi.

Ancak törenin Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılacağına ilişkin karar üzerine, TBB Yönetim Kurulu toplandı ve bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceği, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceği Yargıtay yetkililerine sözlü olarak iletildi. Saraydaki törene Feyzioğlu da, davetli olan CHP lideri Kılıçdaroğlu da yargı bağımsızlığına gölge düşüreceği gerekçesiyle gitmedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar