Sorun bitmedi sadece ötelendi

Suriye ile Türkiye arasında 20 Ekim 1998 tarihli Adana Mutabakatı’na, 2011 yılında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Anlaşması’nın TBMM’de kanunlaşmasına rağmen, hep...

Suriye ile Türkiye arasında 20 Ekim 1998 tarihli Adana Mutabakatı’na, 2011 yılında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Anlaşması’nın TBMM’de kanunlaşmasına rağmen, hep “Yok” sayılması sonucu, sınır ötesi harekat Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından gerçekleştirildi. Suriye hükümetiyle işbirliği yapmadığımız için gelinen noktada, harekat gerekli miydi? Evet gerekliydi. Harekatla her şey tamam oldu mu? En azından sınırımızda bir terör devletinin kurulması ötelenmiş oldu.

Teröristlere verilen 30 bin TIR dolusu silah, mühimmat, diğer askeri araç-gereçler ne oldu? Onların önemli bir bölümü çoktan sınırımızın 32 kilometre ötesine gönderilmişti. Sonuçta teröristler de, silahları da duruyor. Onlar için 32 kilometre uzaklıkta güvenli bir bölge de oluşturulmuş oldu. Boş mu duracaklar? Bu kadar silah verildiğine göre boş durmayacakları, onları donatanların istekleri doğrultusunda faaliyette bulunacakları da bilinen bir durum.

ADALET BEKLEYEN ŞEHİR

Suriye’de yaşanan iç çatışmaların en büyük yükü Türkiye’ye düştü. Özellikle sınıra yakın yerlerde bunun faturası da çok ağır oldu. Bu durum “Adalet arayan şehirler” yarattı. Bunların Başında Hatay geliyor. İlin nüfusu 1 milyon 600 bin ama 500 bin Suriyeli ile birlikte sayı 2 milyon 100 bini aşıyor. İller Bankası, 500 bin Suriyeli için belediyeye bir kuruş bile destekte bulunmuyor. Bu adaletsizlik değil de nedir? CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Size adaletsizlikleri sıralayayım” dedi. İşte onlardan bazıları:

Hastalara adalet: Vatandaşımız sağlık hizmeti almak için sıra beklerken, katılım payı öderken, Suriyelilerin sırasız, ücretsiz sağlık hizmetine ulaşabilmesini adil görmüyor. Hastanesi olmayan Defne, Payas, Belen ve Arsuz halkı adalet bekliyor.

Öğrenciye adalet: Suriyelilerle karma yapılan eğitim sisteminde kalitenin düşmesinden şikayetçi. Eğitime yeni başlayan çocuklar Suriyeli öğrencilerin Türkçe bilmemesinden dolayı 1-0 geride başlıyor. Bu durum, üniversite hayatlarına kadar eğitim süreçlerini olumsuz etkiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 344 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.815 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.148 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.156 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar