Seçilecekler için 10 altın kural

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu. hafta 'Seçilecekler için 10 altın kural' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ilk yapacağı işin “Siyasi Etik Yasası” çıkarılması olacağını duyurmuştu. 6 siyasi partinin oluşturduğu Millet İttifakı yeni Anayasa taslağından tutunuz, değişim ve dönüşüm için 2 bin 300 maddelik  mutabakat metni hazırlamıştı. Özellikle siyasi etik kurulları bölümünde yapılması gereken düzenlemeler de belirtilmişti.

Cemil Çiçek’in TBMM Başkanlığı döneminde, tüm siyasi partilerin benimsediği Siyasi Etik Yasası çıkarılması gündeme gelmişti. Partiler ortak çalışma yürüttü, yurtdışı uygulamalarını araştırdı, ancak bu yasa teklifi genel kurula bile indirilemedi. Gerekçe de bulunmuştu: Bunun için milletvekillerinin başka işlerini tasfiye etmek için zamana ihtiyaç olduğu öne sürüldü. Aradan yıllar geçti, o dosya tümden unutuldu.

ŞEREF VE NAMUSU ÜZERİNE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yollarını ayırdıktan sonra DEVA Partisi’ni kuran Ali Babacan, 81 ilde gösterdikleri belediye başkan adaylarına 10 ana başlıkta toplanan “Etik Kurallar Bildirgesi” imzalattırdı. Başkan seçilmeleri halinde kuralları ihlal edenlerle ilgili doğacak hukuki ve siyasi sonuçları kabul edecekler. Bildirge şu başlıklardan oluşuyor:

1-Dürüstlük kuralı,  2- Şeffaflık, Katılımcılık ve Hesap Verebilirlik Kuralı, 3- Adalet ve Eşitlik Kuralı,  4- Ayrımcılık Yapmama ve Liyakati Esas Alma Kuralı, 5- Çıkar Çatışmasını Önleme Kuralı, 6- Hediye ve Menfaat Kabul Etmeme Kuralı, 7- Kamu Yararını Üstün Tutma Kuralı, 8- Kamu Kaynaklarını Koruma Kuralı, 9- Belediye İmkanlarını Siyasetin Finansmanında Kullanmama Kuralı, 10 – Gizli Bilgilere İfşa Etmeme ve Kişisel Amaçlı kullanmama Kuralı. 

Her başlık altında bunların açılımı ve neler yapılması gerektiği tek tek sıralanıyor. Başkan adayları etik kurallara uyacaklarına ilişkin  şerefi, namusu ve mukaddesatı üzerine söz veriyor ve bildirgeyi imzalıyor.

ERDOĞAN, HER SEFERİNDE REDDETTİ

AKP’de uzun yıllar bakanlık görevinde bulunan Ali Babacan, bakanlığı döneminde yolsuzlukların kaynaklarını bulmuştu. Bunların nasıl önlenmesi gerektiği konuşumda uzmanlarla 2013-2014’de kapsamlı bir çalışma yaptı. Bu düzenlemeleri niçin hayata geçiremediğini, Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine ne söylediğini şöyle anlattı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar